Cum trebuie să congelezi corect legumele pentru iarnă

Pentru a te bucura la iarnă de o varietate de legume, ar trebui să începi să îţi faci provizii de acum. Aproape toate legumele, verdeţurile şi zarzavaturile se pot congela.
Alina Costache
30 iun. 2015, 14:44
Cum trebuie să congelezi corect legumele pentru iarnă

Pentru cele mai bune rezultate nu este suficient sa speli bine legumele, sa le introduci in pungi si sa le bagi in congelator. Iata cateva sfaturi legate de congelarea legumelor:

1. Folositi legume proaspat culese, bine coapte si sanatoase.
2. Spala-le bine si curata-le de portiunile moi sau stricate.
3. Congelati-le in 6-12 ore de la cules, pentru a retine o cantitate cat mai mare de nutrienti.
4. Alege modalitati de ambalare care sa previna contaminarea si elimina aerul inainte de sigilare.
5. Eticheteaza pachetelele cu data de congelare si tipul legumei.
6. Foloseste cantitati mici, cat gatesti o data. Scurtezi astfel timpii de congelare, decongelare si gatit.

Pregatirea legumelor pentru congelare implica trei pasi: oparirea, racirea si zvantarea.

1. Oparirea. Timpul de oparire este esential si variaza de la o leguma la alta. Daca oparirea nu se face indeajuns, activitatea enzimelor poate fi stimulata. Si este mai rau decat daca nu s-ar recurge la oparire. Fierberea in exces iarasi nu e buna, pentru ca se pierd culoarea, gustul, aroma si vitaminele hidrosolubile, scrie sanatate.bzi.ro.

Pune apa la fiert si cand da in clocot adauga legumele. Apa trebuie sa le acopere total. Incepe sa cronometrezi atunci cand apa reincepe sa fiarba. Mentine fierberea atat timp cat este indicat in tabel. Foloseste intotdeauna un singur tip de leguma la oparit.

2. Racirea. Raceste-le imediat in apa rece ca gheata pentru a opri procesul de gatire. De obicei, e nevoie tot de atatea minute cat a fost necesar ca sa le oparesti.

3. Zvantarea. Dupa racire, se scurg bine de tot. Cel mai bine se realizeaza cu servetele de hartie absorbante, pentru a se zvanta complet.

Ambalare si depozitare

Pune-le in cantitati mici, in pungute de plastic rezistente (sunt unele speciale pentru congelarea alimentelor), etichetate. Elimina aerul pe cat posibil, lasa loc pentru expandarea legumelor si apoi inchide-le. Prin congelare, volumul apei din legume se mareste cu aproximativ 8-10%, asa ca trebuie sa lasi putin spatiu in ambalaje. Daca folosesti o caserola sau o cutie de plastic, lasa putin spatiu liber pana la capac.

Aseaza-le in congelator sau in lada frigorifica si opteaza pentru congelarea rapida, la temperaturi cuprinse intre -25C si -35C. Dupa 20-24 de ore, adu temperatura de racire la -18C. Nu le pastra la congelator mai mult de un an.

Pregatirea corecta pentru fiecare leguma in parte

Sparanghelul – se spala si se taie la dimensiunea dorita. Se opareste timp de 3 minute. Il poti tine la congelator timp de 6 luni.

Mazarea – se scot boabele din pastai si se oparesc timp de 1 minut. Se tin in apa rece tot 1 minut. Se pot pastra la congelator timp de 6 luni.

Fasolea verde – se spala si se taie capetele pastaii, se indeparteaza cele care sunt lovite sau patate. Se oparesc timp de 3 minute si se tin in apa rece tot 3 minute. Le poti pastra la congelator timp de 6 luni.

Broccoli si conopida – se taie in buchetele, se aleg numai cele cu textura tare si intregi. Se oparesc timp de 3 minute si se tin in apa rece tot 3 minute. Se pastreaza timp de 6 luni la congelator.

Morcovi – se spala, se curata si se taie in cubulete sau rondele. Se oparesc timp de 3 minute, se pun in apa rece tot atata timp. Se pastreaza in conditii bune timp de 6 luni.

Varza – se curata de frunzele de la suprafata, se toaca in fasii subtiri si se opareste timp de 1 minut si jumatate. Se raceste in apa ca gheata timp de 1-2 minute, se lasa la scurs. Se poate tine la congelator pana la 6 luni.

Ciuperci – taie-le in dimensiunea potrivita si pune-le in pungi de plastic. Se oparesc 3 minute, dar le poti congela si fara. Le poti folosi direct din congelator la gatire, fara sa le decongelezi.

Cartofi – cei noi pot fi spalati bine si fierti pana cand sunt usor moi. Dupa ce s-au racit ii poti pune la congelator pana la 6 luni. Cartofii obisnuiti pot fi feliati si prajiti pana cand se inmoaie, dar nu se rumensesc de tot. Scoate-i pe hartie sa se scurga si sa se raceasca. Apoi poti sa ii pui la congelator pana la 6 luni. Si cartofii pasati pentru piureu pot fi congelati si pastrati in bune conditii pana la 3 luni.

Dovlecei – se curata, se taie in cubulete si se oparesc timp de 3 minute. Se racesc si se pot pune la congelator pana la 3 luni.

Legumele, precum castravetii, ridichiile, salata verde, cresonul, cu un continut ridicat de apa nu sunt indicate pentru congelare. Rosiile intregi, telina (atat radacina cat si frunzele) si cartofii noi se pot congela, dar dupa decongelare, textura lor se schimba si isi mai pierd din calitati. Spre exemplu, rosiile congelate intregi, fara coaja, nu pot fi folosite la salate ca atare, dar pot fi utilizate la prepararea sosurilor. Rosiile se congeleaza cel mai bine sub forma de piure sau suc de rosii.

VEZI şi Cum să îndepărtezi ceara şi pesticidele de pe fructe şi legume VIDEO

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Alertă la nivel european: fenomenul care se răspândește rapid în fiecare colț al continentului. Situația în România
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Moștenirea de la bunici: cine are drept legal dacă nu există testament
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Vreme șocantă în luna Mai. La ce nivel ajung temperaturile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Actrița Millena a MURIT la doar 11 ani, după 13 stopuri cardiace. Medicii au crezut că este vorba de febra dengue. Care este, de fapt, cauza decesului
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Anunț de ultim moment despre Igor Cuciuc! Ce s-a întâmplat la mormântul fiicei sale: „E greu de acceptat”
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele