Când va fi gata Autostrada A7 Ploieşti-Paşcani. Cum va arăta prima „autostradă verde” din România

Autostrada A7 Ploieşti-Paşcani, care va lega Moldova de Capitală, este cel mai avansat proiect major de infrastructură rutieră din regiune. Proiectul va primi finanţare prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă.

19 mart. 2021, 12:48
Când va fi gata Autostrada A7 Ploieşti-Paşcani. Cum va arăta prima „autostradă verde” din România
Autostrada A7 Ploieşti-Paşcani. Sursa FOTO: economedia.ro

Autostrada A7 Ploieşti-Paşcani. Acordarea finanţării presupune îndeplinirea câtorva condiţii: componenta verde, ecologică, contractarea lucrărilor până în 2022 şi terminarea acestora până în august 2026. Pentru a îndeplini condiţia de „Autostradă Verde”, autostrada Moldovei va avea un culoar de expropriere de 100 de metri lăţime (standardul este de 70 metri) pentru ca infrastructura secundară (drumuri tehnologice, laterale etc.) să poată fi transformată în pistă de biciclete, să aibă perdea forestieră și stații de încărcare pentru mașini electrice, potrivit documentației CNAIR consultate de Economedia.ro.

Autostrada A7 Ploieşti-Paşcani nu va avea piste de biciclete, aşa cum cere programul UE

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, precizează, însă, că nu vor exista piste de biciclete de-a lungul traseului noilor autostrăzi, ci pe alte rute.

Vreau să clarific că nu vom construi piste de biciclete de-a lungul autostrăzilor. Există în PNRR un program de dezvoltare de drumuri velo (până la 3000km de rețea), într-adevăr, dar acestea vor fi pe rute mai prietenoase pentru plimbare/deplasare în aer liber, decât lângă drumurile de mare viteză. Autostrăzile, precum A7, vor avea, în schimb, perdele forestiere de-a lungul lor, precum și stații de încărcare pentru mașini electrice în parcări și centrele de întreținere, ambele prinse încă din faza de proiect tehnic”, a precizat ministrul Drulă pentru sursa citată.

Citeste si Ştefan Mandachi a îngropat primul metru de autostradă şi i-a pus cruce: „Nu-mi mai fată mintea nicio idee prin care să punem presiune pe aleşi”

De menţionat că A7 este primul drum de mare viteză prevăzut din proiect cu perdele forestiere. Rolul acestora este acela de reducere a costurilor şi poluării la deszăpezire.

Autostrada A7 Ploieşti-Paşcani urmează traseul DN 1 B şi DN 2-E 85, şosele europene care traversează localitate după localitate, deci A7 va deservi şi traficul local.

Tronsoane din A7, gata până în 2026

Un alt element în premieră pentru o autostradă se referă la numărul mare al nodurilor rutiere. De exemplu, pentru primul lot – cel dintre Ploieşti şi Buzău, în lungime de 63 de kilometri – vor fi şase noduri, deci câte unul, în medie, la 10 kilometri. Nodurile asigură mobilitatea şi conexiunea cu A 3, Drumurile Naţionale şi judeţene la Dumbrava, Albeşti – Paleologu şi Baba Ana, lângă Mizil, în judeţul Prahova, respectiv Sărata, Spătaru şi zona de Sud a municipiului Buzău, la intersecţia cu DN 2 B spre Brăila, pentru judeţul Buzău.

A7 este principalul proiect. Ministrul Transporturilor m-a asigurat că proiectele sunt mature și că putem avea gata tronsoane din A7 până în august 2026, data-limită”, a declarat ministrul Cristian Ghinea pentru Economedia.ro

Ghinea a mai spus că pe lângă Autostrada 7, în Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă mai intră şi alte proiecte: „Mai avem două capete din A8 Iași – Târgu Mureș, care au studiile de fezabilitate începute. Si mai e prinsă închiderea inelului spre Ungaria prin Transilvania. Mai sunt prinse legătura A1 cu Timișoara, mai e Drumul expres Pitești – Craiova. Noi avem un necesar calculat de circa 10 miliarde euro pentru autostrăzi”, a mai precizat Cristian Ghinea pentru sursa citată.