Autostrada A7 care leagă Moldova de București și metroul din Cluj, finanţate prin PNRR. Când vor fi gata

Autostrada A7 care leagă Moldova de București și metroul din Cluj vor fi finanțate prin PNRR și trebuie terminate până în 2026, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Ghinea a mai spus în interviul pentru Economedia că un alt proiect major propus pentru finanțare în PNRR este metroul din Cluj.

18 mart. 2021, 10:25
Autostrada A7 care leagă Moldova de București și metroul din Cluj, finanţate prin PNRR. Când vor fi gata

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat, într-un interviu pentru Economedia.ro, că Autostrada A7, Ploiești – Pașcani, care leagă Moldova de București, este propusă de guvern pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), programul UE de aproape 30 de miliarde de euro.

„La autostrăzi, situația e stabilă și consensuală. Vechiul PNRR propunea 4,5 miliarde euro pentru autostrăzi, atât rămâne. Dar va trebui să ducem o luptă diplomatică cu Comisia Europeană ca să accepte, suntem țara cu cea mai mare alocare pentru autostrăzi, de departe.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, după ședința cu miniștrii Guvernului Cîțu: Vom aloca 4,5 miliarde pentru autostrăzi și 3 miliarde la Sănătate

A7 este principalul proiect. Ministrul Transporturilor m-a asigurat că proiectele sunt mature și că putem avea gata tronsoane din A7 până în august 2026, data – limită”, a declarat ministrul Cristian Ghinea.

Ghinea a mai spus că pe lângă Autostrada 7, în PNRR mai intră şi alte proiecte.

„Mai avem două capete din A8 Iași – Târgu Mureș, care au studiile de fezabilitate începute. Si mai e prinsă închiderea inelului spre Ungaria prin Transilvania.

Mai sunt prinse legătura A1 cu Timișoara, mai e Drumul expres Pitești – Craiova. Noi avem un necesar calculat de circa 10 miliarde euro pentru autostrăzi”, a mai precizat Cristian Ghinea.

Citeşte şi: Companiile din China, interzise la licitaţiile publice. Anunţul ministrului Transporturilor: „Se va aplica pentru procedurile viitoare”

De asemenea, tot pentru finanţare în PNRR este propus şi proiectul privind construirea unei linii de metrou în Cluj.

„În documentul discutat cu Ministerul Transporturilor și cu care vom merge la Comisia Europeană sunt prevăzute investiții în linii noi de metrou la București și Cluj. Domnul Emil Boc m-a asigurat că se va face, dar poate fi împărțit în tronsoane și măcar un tronson sau două să fie gata. Noi raportăm număr de km. Dacă e un risc de întârziere, să putem raporta o bucată din el, să ne luăm banii pe el”, a completat Cristian Ghinea.

Ambele proiecte trebuie terminate până în august 2026, data – limită la care statele membre pot cheltui banii alocați de UE prin acest program dedicat relansării economice post-pandemie.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ne va permite să finanţăm în continuare dezvoltarea reţelei de autostrăzi în paralel cu promovarea unui transport cât mai puţin poluant.

„Ne propunem să alocăm pentru acest domeniu 4,5 miliarde de euro”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.