Cum va arăta litoralul românesc la vară, după lucrările de extindere a plajei prin înnisipare

Cum va arăta litoralul românesc la vară. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a demarat un proiect de lăţire şi înălţare a plajelor de pe litoralul românesc. Acest lucru se va realiza prin operaţiunea de înnisipare.

15 dec. 2020, 10:14

Cum va arăta litoralul românesc la vară. ABADL a invitat hotelieri, proprietari de cluburi și operatori de plajă la discuţii în vederea demarării proiectului care presupune extinderea plajei în lățime și înălțime, informează focuspress.ro.

Cum va arăta litoralul românesc la vară, după lucrările de extindere a plajei

Concret, după înnisipare, plaja va fi înălţată cu până la 1 metru, astfel, construcțiile nu vor mai avea cota 0, ci minus 1. Acest aspect este unul care ar putea ridica probleme operatorilor economici din imediata apropiere a plajei. În această situaţia, aceştia se văd nevoiţi să găsească soluții să își ridice construcțiile.

Proiectul de înnisipare, de interes naţional

În invitația pe care ABADL le-a adresat-o operatorilor economici, se precizează faptul că proiectul de înnisipare este unul de interes național. Totodată, se subliniază faptul că implementarea proiectului este necesar a fi făcută „în cel mai scurt timp posibil, ca urmare a progresiei fenomenului erozional„.

Citeste si Plajele din Mamaia devin mult mai late. Bogdan Bola: „Mulţi operatori nu ne-au crezut”

Reprezentanţii ABADL spun că extinderea plajelor are drept scop „protejarea ţărmului, creşterea atractivităţii turistice şi a disponibilităţii de spaţiu pentru desfăşurarea activităţilor specifice„.

Înălţarea plajei se va face treptat

Reprezentanţii firmei care se ocupă cu lucrările de înnisipare au precizat, pentru focuspress.ro, că înălţarea plajei se va face treptat pentru a nu afecta construcţiile existente. Concret, vor exista pante de trecere care nu vor permite intrarea nisipului în construcţii.

Plaja a fost proiectată pentru următorii 50 de ani, pentru că procesul de eroziune va continua. Pentru ca plaja să rămână de 100 de metri lățime în medie, nisipul a fost pus așa pentru ca periodic, odată cu eroziunea, să fie împins către mare și să fie mențiunută lățimea”, a adăugat reprezentantul firmei care va implementa proiectul de înnisipare.

La finalul proiectului, România va câștiga peste 230 de hectare noi de teritoriu, potrivit reprezentanţilor ABADL.