Cum va arăta România după COVID. Ce spun Streinu-Cercel, Alexandru Rafila şi academicianul Ioan Aurel Pop

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, reprezentantul României la OMS, dr. Alexandru Rafila, şi managerul Institutului Național „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, au vorbit, în cadrul unui simpozion despre pandemie, organizat de Consiliul Judeţean Argeş, despre viaţa românilor după coronavirus. Ei au subliniat importanţa medicilor pentru societate, necesitatea de a nu mai suspenda activităţile economice şi responsabilitatea pe care fiecare cetăţean al ţării o va avea de acum înainte, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
12 iun. 2020, 05:10
Cum va arăta România după COVID. Ce spun Streinu-Cercel, Alexandru Rafila şi academicianul Ioan Aurel Pop

Ioan Aurel Pop a subliniat importanţa pe care cadrele medicale şi cadrele didactice au avut-o în toată această perioadă: „Dintr-o dată, am văzut că toţi medicii şi alt personal medical, de la cel mai tânăr învăţăcel până experimentatul profesor universitar sau şef de clinică, ne sunt indispensabili, fie şi numai pentru faptul că – dincolo de meşteşugul lor dumnezeiesc – ne încurajează şi ne alină în mijlocul infernului, nu mănâncă şi nu beau, nu-şi văd soţiile şi soţii, copiii şi nepoţii, de dragul salvării noastre”.

Preşedintele Academiei Române a menţionat că „lumea se schimbă mereu, dar nu trebuie s-o lăsăm să se schimbe oricum”, pentru că noua pandemie „ne poate învăţa să preţuim esenţele şi să ignorăm, să părăsim balastul de prisos”.

Citeşte şi Autorităţile sunt în alertă. O nouă boală asemănătoare cu coronavirusul face ravagii

Medicul Alexandru Rafila a adăugat că, după această pandemie, oamenii ar fi trebuit să înveţe să se gândească mai mult la sănătatea comunităţilor. Medicul Rafila a remarcat faptul că s-a vorbit prea mult despre redeschiderea mall-urilor, a sălilor de fitness sau a sălilor de jocuri de noroc, dar prea puţin despre redeschiderea şcolilor. Reprezentantul României la OMS a subliniat importanţa educării celor care activează în diverse domenii astfel încât să nu mai fie necesară oprirea activităţilor economice.

Noi dacă reluăm activităţile economice, culturale, educative trebuie să le şi continuăm. Nu mai trebuie să le întrerupem. Noi pentru asta trebuie să ne pregătim în această vară. Să ne educăm copiii să se antreneze, să se educe cei care lucrează în diverse sectoare încât să nu mai oprim activităţile economice, să reluăm şcolile, universităţile şi să putem să desfăşurăm o activitate apropiată de normal”, a precizat Alexandru Rafila.

Medicul Adrian Streinu-Cercel a remarcat faptul că lucrurile în România au evoluat, însă în continuare este necesar ca cetăţenii să dea dovadă de responsabilitate pentru că „de aici încolo, problema vă aparţine”.

Eforturile au fost fantastice. Suntem într-un moment de cumpănă în care putem să dam cu piciorul la tot ce s-a făcut până acum sau putem să avem înţelepciunea cea de pe urmă. Rugămintea mea este să avem înţelepciunea necesară şi să ne ferim noi pe noi, pentru că nu ne fereşte nimeni. Dacă vă feriţi pe voi, atunci îi feriţi şi pe cei dragi. De aici încolo toată problema vă aparţine”, a concluzionat Adrian Streinu-Cercel.