Cum va fi la teatru după pandemie. Actorii ar putea să poarte măşti la repetiţii

Nu se știe când vom putea merge din nou la teatru în Europa, însă momentul pare a fi la câteva luni distanță. În țări precum Austria și Germania se vorbește despre cum vor putea fi făcute primele repetiții și mulți directori spun că regulile sunt aproape imposibil de respectat, notează New York Times.

RomaniaTV.net
08 mai 2020, 16:32
Cum va fi la teatru după pandemie. Actorii ar putea să poarte măşti la repetiţii

În Austria, o regulă spune că într-o cameră trebuie să fie cel mult un om pe 20 mp, iar membri orchestrei care cântă la instrumente de suflat ar trebui să aibă 3 metri între ei și 12 metri liberi în fața lor. În aceste condiții, unii directori de teatru spun că, pe termen mediu, nici nu au cum să țină spectacole.

Puțini oameni au în gând piese de teatru, dar actorii și directorii teatrelor din țările unde începe relaxarea discută despre condițiile stricte în care să se reia repetițiile. Despre spectacole cu public nu se pune încă problemă.

Austria este una dintre primele țări în care se pot relua din 18 mai și actorii trebuie să păstreze cel puțin un metru între ei, iar dacă trebuie să se apropie mai mult au nevoie de măști. Aceleași reguli vor fi și în Germania.

Regulile nu au fost gândite diferit pentru teatre, astfel că, spre exemplu, într-o cameră ar trebui să fie cel mult un om la 20 de metri pătrați, ceea ce nu este fezabil într-un mediu în care cei care lucrează trebuie să discute și să schimbe replici.

În Germania nu sunt reguli clare încă, dar câteva îndrumări arată că actorii ar trebui să stea la 1,5 metri distanță, să poarte măști, iar dacă actorii cântă sau ”vorbesc în mod excesiv” ar trebui să țină chiar și 6 metri distanță.

Evident că nu sunt instrucțiuni definitive, iar teatrul nu este o prioritate, în contextul în care multe alte segmente nu s-au deschis. Dar teatrele vor să știe cum pot relua activitatea și, spre exemplu, în Austria, se vor putea relua repetițiile în mod generalizat la început de iunie, dacă numărul de cazuri de infectare din țară NU va crește și dacă nu va fi nevoie ca unele măsuri de relaxare să fie retrase.

Însă directorii de la diverse teatre spun că măsurile sunt dure și că reluarea activității în condiții restrictive este foarte complicată, spre imposibilă.

O parte dintre directorii de teatre din Germania și Austria spun că restricțiile sunt exagerate și că pur și simplu publicul nu se mai poate bucura de spectacol, iar actorii nu mai pot juca în libertate, cu atât de multe interdicții. Sunt și directori care au spus că, fiind puse atât de multe bariere, teatrul nu are cum să pornească pentru destul de mult timp de acum înainte.