Cum va fi vinul în acest an? Vezi ce efect are canicula asupra calităţii, dar şi a preţului

Timpul capricios din 2012, începând cu gerul de la început de an şi până la valurile de caniculă din ultimele săptămâni, au afectat suprafeţele de viţă de vie, astfel încât, în această toamnă, vinul ar putea fi mai puţin, dar mult mai bun. Din acest motiv, unii producători ar putea ridica un pic preţurile.

29 aug. 2012, 10:26
Cum va fi vinul în acest an? Vezi ce efect are canicula asupra calităţii, dar şi a preţului

Vrancea a fost cea mai afectată zona viticolă din ţară de caniculă. „În această zonă producţia de struguri, respectiv cea de vin, va fi cu aproximativ 30-35% mai mică, comparativ cu producţia înregistrată anul trecut, din cauza îngheţului, a secetei şi a caniculei”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Ovidiu Gheorghe, director general la Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).

Totuşi, îngheţul, seceta şi canicula nu a afectatat cu toate culturile de viţă de vie din ţară. „Cea mai puţin afectată zonă viticolă este cea din Dobrogea. Aici, cultivatorii vor înregistra în acest an o recoltă similară de struguri, respectiv de vin, ca cea din anul 2011″, a adăugat Ovidiu Gheorghe.

Preţuri mai mari?

Probabil, cultivatorii de viţă de vie, care vor avea o recoltă mai mică decât anul trecut, vor vrea să recompenseze producţia mai puţină prin creşteri de preţuri la produsul final. „Nu pot să fac o predicţie cu privire la evoluţia preţurilor la vin. Piaţa este deja supraîncărcată, nu cred că suportă unele presiuni asupra preţurilor, care sunt unele rezonabile”, a menţionat Ovidiu Gheorghe.

Producătorii recunosc că este posibil ca preţurile la vin să se majoreze. „În funcţie de zona în care se află suprafaţa viticolă, în funcţie de căldură, de ploaie, de îngheţ, de existenţa sistemelor de irigare sau nu, este posbil ca preţurile la vin să se majoreze, la unii producători, nu se poate spune încă cu cât”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Mihai Salit, manager regional vânzări Cramele Halewood.

Struguri cu mai multe zaharuri, vin de calitate

În ciuda îngheţului de la început de an, a secetei şi a nenumăratelor valuri de călduri, 2012 este un an bun pentru struguri, respectiv pentru vinul care se va face din aceştia. „Vinul de anul acesta va fi unul bogat în zaharuri, datorită valurilor de căldură. Adică, vinul din 2012 va fi unul mai de calitate ca cel de anul trecut”, a mai spus Ovidiu Gheorghe.

Marea majoritate a vinului consumat de români este românesc. „Românii sunt consumatori de vin autohton. 95% din vinul consumat în România este de producţie autohtonă”, a precizat Ovidiu Gheorghe.

De asemenea, vinul românesc este o băutură apreciată în SUA, China şi Rusia, acestea fiind principalele ţări în care România are proecte de export.

Cine alimetează România cu vin

Sectorul viticol este singurul în care fondurile europene alocate au fost epuizate. „Din 2008 încoace în fiecare an au fost accesate fonduri europene în valoare de 42,1 milioane de euro. Banii au fost folosiţi pentru reconversia suprafeţelor de viţă de vie”, a amintit Ovidiu Gheorghe.

Ca şi anul trecut, PNVV prevede pentru acest an creşterea consumului de vin la sticlă de 0,75 L, cu un preţ mai mare de 12 lei. „Se remarcă creşterea interesului consumatorilor pentru vinul de calitate chiar şi în contextul unei perioade economice dificile”, a spus Ovidiu Gheorghe.

Principalele ţări de unde România importă vin sunt Spania şi Italia.