Cum va fi vremea de Anul Nou. Vezi prognoza pe primele trei luni din 2013

Cei care îşi doresc zăpadă de Revelion vor fi dezamăgiţi, deoarece primele ninsori ar putea apărea cel mai devreme pe 2 ianuarie. Prima zi din 2013 va fi una frumoasă, dar rece, izolat fiind ceaţă. Iarna 2012-2013 se anunţă una normală din punct de vedere al temperaturilor şi precipitaţiilor.

30 dec. 2012, 15:24
Cum va fi vremea de Anul Nou. Vezi prognoza pe primele trei luni din 2013

Noaptea de Revelion va fi geroasă în Moldova şi Transilvania, cu temperaturi minime cuprinse între -12 şi 0 grade. În Muntenia şi Dobrogea, temperaturile minime vor oscila între -5 şi -8 grade. Zonele cele mai călduroase vor fi Maramureş, Crişana şi Banat unde mercurul nu va coborî mai jos de -3, -5 grade. De menţionat este că aceste valori minime vor fi atinse doar către dimineaţă, la miezul nopţii fiind cu câteva grade mai ridicate, în caz că unii vor să întâmpine anul 2013 în stradă.

De nins, nu va ninge nicăieri în noaptea de Revelion. În zonele joase din Moldova şi Muntenia va apărea ceaţa însoţită de depunere de chiciură. La Bucureşti, vor fi -6/-8 grade, la Constanţa -4, la Iaşi -9, la Craiova -6, iar la Timişoara -5.

În primele două zile din 2013, vremea va fi frumoasă, chiar dacă izolat va fi ceaţă. Pe 3 ianuarie, cerul se înnorează în toată şara, cu excepţia zonelor de vest şi nord-vest. O schimbare de substanţă a vremii se va înregistra pe 4 ianuarie, când pe teritoriul României va intra o masă de aer polar mai rece, asociată cu ninsori şi cu vânturi puternice.

În general, luna ianuarie se anunţă a fi una în limitele normale pentru România în ceea ce priveşte regimul termic şi nivelul precipitaţiilor. Mai cald se anunţă a fi în sud-estul ţării, dar episoadele de vreme frumoasă vor alterna cu cele de vreme severă, alternanţă obişnuită în cea mai friguroasă lună a anului.

Alternanţa se va păstra şi în luna februarie. Temperaturi peste nivelul obişnuit al lunii se vor înregistra doar în sud şi sud-est. Din punctul de vedere al precipitaţiilor va apărea un uşor deficit.

Deficitul va fi compensat însă în luna martie, când precipitaţiile vor fi peste limitele normale, care oricum sunt mai ridicate în comparaţie cu februarie. Pe fondul încălzirii treptate a vremii, există şi posibilitatea unor probleme de ordin hidrometeorologic, fiind însă prematură previzionarea unor inundaţii, deoarece acestea necesită alternanţe bruşte între perioadele mai reci, cu ninsori abundente şi vreme caldă ce duce la o accelerată topire a zăpezii.