Cum verifici SIMPLU dacă ai carii sau paradontoză

Alimentatia moderna, bogata in produse ultrarafinate, este unul dintre principalii responsabili de aparitia paradontozei. La ea se adauga fumatul, stresul si automedicatia – alte “minuni” ale civilizatiei, care ne imbolnavesc.
Alina Costache
28 oct. 2014, 08:08
Cum verifici SIMPLU dacă ai carii sau paradontoză

Frica de ambientul stomatologic si anxietatea dentara sunt principalele bariere care impiedica pacientul sa apeleze, din timp, la tratamentul preventiv de ingrijire orala.

Explicate prin senzatia de durere si reactia de aparare la stimuli nocivi (zgomotul produs de freza, vederea instrumentarului etc.), aceste fobii stomatologice au un impact negativ asupra mentinerii starii de sanatate a organismului.

Pacientii diagnosticati cu anxietate stomatologica amana sau renunta la tratamentul periodic de profilaxie dentara. Studiile efectuate au demonstrat ca femeile prezinta coeficiente mai ridicate ale anxietatii stomatologice fata de barbati, dar teama se diminueaza cu inaintarea in varsta.

Stomatologia moderna este ultraconservativa si se bazeaza pe un diagnostic precoce si un tratament profilactic. Succesul oricarui tratament stomatologic consta intr-o igiena buco-dentara adecvata si in vizitele periodice la cabinetul medicului.

Ce este paradontoza

“Maratonul” dentar in paradontoza incepe cu mobilitatea dintilor si se finalizeaza cu pierderea acestora. Paradontoza nu este o imbolnavire a dintilor, ci o boala care ataca radacina acestora, uneori chiar si osul maxilar sau mandibula, o boala a gingiei, care se manifesta in majoritatea cazurilor prin pierderea precoce a dintilor.

Paradontoza reprezinta o degenerare a paradontiului, tesut prin care sunt fixati dintii in osul maxilarelor, constand in retractia gingiilor, dezvelirea pronuntata si, in final, caderea lor.

E confundata adesea cu gingivita, care reprezinta, de fapt, primul stadiu al bolii. Paradontopatiile se instaleaza lent, fara simptome evidente. Un semn important, cu ajutorul caruia se pune diagnosticul de certitudine in paradontopatii, il reprezinta pungile paradontale.

Acestea favorizeaza stagnarea secretiilor si a resturilor alimentare, predispunand la abcese de tip paradontal foarte dureroase. Imbolnavirile paradontale provoaca pacientului o stare de disconfort fizic si mai ales psihic.

Boala paradontala e ireversibila, avansarea ei putand fi stopata printr-o buna igiena orala si vizite periodice la stomatolog.

Factori favorizanti in aparitia paradontozei

Cauza aparitiei paradontozei nu este cunoscuta, dar se considera a fi provocata de un dezechilibru neuroendocrin pe o imunitate scazuta a organismului, in prezenta factorilor predispozanti si favorizanti.

Fumatul scade puterea de autocuratare a dintilor, prin scaderea vascularizatiei la nivelul gingiilor si diminuarea fluxului salivar.
Periajul excesiv al dintilor contribuie la marirea gradului de mobilitate a acestora. Alergiile la diferitele metale utilizate la confectionarea lucrarilor protetice constituie un alt factor predispozant in paradontoza.

Citeşte mai mult pe avantaje.ro 

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici