Cum vor arăta facturile pentru căldură, în această iarnă. Prețurile au crescut puternic | EXCLUSIV

Se anunță vremuri foarte dificile pentru români. Iarna 2022/2023 va aduce facturi mult mai mari la energie. Astfel, pentru încălzirea locuinței, tarifele vor varia, în funcție de diverse criterii. Cert este că puțini își vor permite luxul de a face risipă, ca în anii precedenți.

07 nov. 2022, 18:18
Cum vor arăta facturile pentru căldură, în această iarnă. Prețurile au crescut puternic | EXCLUSIV

România TV

a realizat o simulare. Iată cât de scumpe ar putea ajunge să fie facturile pentru iarna care se apropie, pentru un apartament de 100 de metri pătrați, deci de trei sau patru camere:

  • centrală electrică: 6.300 de lei;
  • centrală pe peleți: 4.000 de lei;
  • centrală pe gaz: 2.900 de lei;
  • incălzire centralizată: 2.700 de lei;
  • centrală pe lemne 2.400 – 4.000 de lei;
  • pompă termică: 1.800 de lei.

Pentru că prețurile la energie au crescut cu peste 400%, încălzirea locuinței cu ajutorul centralei electrice va fi cea mai costisitoare. Cea mai ieftină variantă rămâne pompa termică.

În cazul românilor care utilizează lemne, situația poate varia foarte mult. Se anunță noi creșteri de prețuri, penurie de materie primă, dar și proiecte de la guvern, care să vină în sprijinul cetățenilor.

Pentru cei din orașe, care dețin imobile de trei camere, unde se utilizează centrale pe gaz și încălzire centralizată, apartamente de aproximativ 60 de metri pătrați, încălzirea ar putea ajunge la aproximativ 1.600 de lei.

 

Românii nu mai fac față cheltuielilor. Alimentele s-au scumpit cu 40%

 

Din ce în ce mai puțini români reușesc să facă față cheltuielilor lunare, pe fondul inflației explozive. Valoarea coșului de consum pentru un trai decent, pentru o familie cu doi adulți și doi copii, în luna septembrie 2022, era de 8.659 de lei pe lună, în creștere cu 19,7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Să nu uităm că în medie, salariul lunar al românilor este de 2.500 de lei net. Dacă are un credit pentru locuință, în condițiile actuale, ajunge la 2.000 de lei, se mai adaugă 600-700 de lei la utilități, plus alte cheltuieli de bază și bugetul este deja depășit.

Pentru mulți români deja este imposibil să cumpere ce au nevoie. Vizita la hypermarket e ca la muzeu pentru aceștia. Pur și simplu nu-și permit să achiziționeze ceea ce și-ar dori. Este o sărăcie fără precedent în România ultimilor 20 de ani, care accentuează și mai puternic frustrările românilor față de această clasă politică ce vine cu tot felul de pseudo-măsuri economice”, a declarat consultantul economic Adrian Negrescu, pentru RomâniaTV.net.