Situație tragică în România: cât de multe școli încă se mai încălzesc la sobe

Se apropie iarna, iar directorii de școli, părinții și elevii deja se îngrijorează pentru ceea ce va urma, odată cu venirea viscolului. Se discută din ce în ce mai mult despre incapacitatea de plată, după ce materiile prime, respectiv sursele de energie au fost scumpite puternic. 

07 nov. 2022, 16:41
Situație tragică în România: cât de multe școli încă se mai încălzesc la sobe

În ultimul an, scumpirea energiei a determinat o creștere puternică a prețurilor la toate produsele și serviciile. Astfel, INS a raportat o inflație de aproape 16%, în timp ce prețurile la produsele alimentare au luat-o cu totul razna și au ajuns la aproximtiv 40%, potrivit specialiștilor.

Unii români își fac griji că nu vor avea ce să mănânce, alții că nu vor avea cu ce se încălzi. Față de anul trecut, prețurile la gaz și curent electric au crescut cu peste 70%, respectiv 400%.

În cazul lemnelor, majorările sunt de circa 30%. Tarifele ar putea fi majorate, pe fondul cererii în creștere.

 

Câte școli din România încă se mai încălzesc pe bază de lemne

 

42% dintre școlile și grădinițele din România se încălzesc prin „metoda clasică”, deci cu lemne, potrivit celor mai recente date anunțate de Ministerul Educației.

La nivel național sunt în total 7.282 de școli și grădinițe care au centrale termice pe lemne sau sobe cu lemne pentru asigurarea căldurii în sălile de clasă, din totalul de 17.215 unități.

Cele mai multe unități de învățământ care folosesc lemnele sau cărbunii pentru încălzire sunt în județul Suceava: 541. Iașul se află pe locul doi, cu 416 unități de învățământ, iar pe locul trei se află județul Botoșani cu 391 de școli și grădinițe care au centrale termice pe lemne sau sobe.

Județele cu cele mai puține școli și grădinițe încălzite pe lemne sunt: Ilfov (3), Tulcea (41) și Alba (45).