Cum vor arăta scaunele din avion. Acest design ajută la distanţarea socială la bord

Nimeni nu știe cum va arăta interiorul avioanelor în urma pandemiei Covid-19. Se vorbește despre îndepărtarea scaunelor din mijloc, măștile de față obligatorii și cabine de dezinfectare în aeroporturi. Designerii scaunelor de aviație experimentează modalități pentru ca pasagerii să fie în siguranţă.

RomaniaTV.net
13 mai 2020, 06:05

Ideile includ viziunea Aviointeriors a unui rând de trei scaune economice, cu scaunul din mijloc orientat invers sau instalarea unui scut de protecție în jurul fiecărui scaun.

Citeşte şi: Coronavirus: Compania aeriană Ryanair a introdus noi măsuri de siguranţă. Pasagerii vor trebui să solicite accesul la toaletă

Luată în calcul este şi viziunea inginerului aeronautic francez Florian Barjot, poreclită PlanBay. Barjot consideră că ceea ce își doresc companiile aeriene nu este o reproiectare totală a cabinei sau instalarea de noi scaune, ci o piesă de kit ușor demontabilă, care ar putea fi instalată atunci când este necesar.

Ca și designul Aviointeriors, conceptul lui Barjot se adresează clasei economice. PlanBay constă într-un panou de protecție în spatele scaunului și un alt panou de protecție între scaune. Structura se potrivește pe scaunul gol, astfel că pasagerii de lângă culoar și fereastră pot menține distanța socială unul de altul. Nu este diferit de configurația panoului de sticlă cu care sunt obișnuiți călătorii de afaceri.

Potrivit Barjot, procesul de instalare este simplu, kitul este ușor de produs, iar costul ar fi mic.

Barjot spune pentru CNN Travel că a dezvoltat conceptul pe masa lui din sufragerie, în timp ce copiii lui se jucau în apropiere. El a fost inspirat de soția sa, care a spus că ar fi îngrijorată de strănutul unui pasager din spate. Când poziția scaunului este mică, persoana din spate este probabil la fel de aproape ca oricine de pe rândul tău.

Ideea unui kit detașabil are sens atunci când nevoia de măsuri sanitare este temporară și/sau limitată la o zonă geografică”, spune Barjot.

Pe 5 mai, Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), care reprezintă transportatorii din întreaga lume, a lansat o declarație care sugera că blocarea de pe scaunul din mijloc nu a fost un lucru pe care l-au susținut. În schimb, grupul a recomandat măști pentru față.

Citește și: Ryanair contestă măsurile de distanţare socială. Compania ameninţă că nu va zbura dacă locurile din mijloc vor rămâne libere 

Dovada sugerează că riscul de transmitere la bordul aeronavelor este mic„, se arată în comunicat. „Purtarea măştii de către pasageri și echipaj va reduce riscul deja scăzut, evitând în același timp creșterea dramatică a costurilor pentru călătoriile aeriene pe care le-ar aduce măsurile de distanțare socială la bord”.

De asemenea, IATA a sugerat că verificările de temperatură și reducerea contactului la bord ar putea fi opțiuni.