Cum vrea China să se implice pentru ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se încheie. Anunțul făcut de ministrul Wang Yi

Președintele Xi Jinping a folosit termenul „război” pentru prima dată de la invazia Rusiei în Ucraina. La scurt timp ministrul de Externe chinez vorbește despre cum ar putea ajuta China la încheierea acestuia.

11 mart. 2022, 13:15
Cum vrea China să se implice pentru ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se încheie. Anunțul făcut de ministrul Wang Yi

Cum vrea China să se implice pentru ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se încheie. Ministrul Afacerilor Externe din China, Wang Yi, a discutat, joi, cu omologii săi din Italia și Franța, despre pe situația din Ucraina.

Cum vrea China să se implice pentru ca războiul dintre Rusia și Ucraina să se încheie

Așa cum a transmis și președintele chinez, Xi Jinping, Wang Yi, a spus că suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor statelor ar trebui respectate, conform TASS. El a spus că țara sa este dispusă să consolideze cooperarea cu diverse părți și să continue să joace un rol constructiv în rezolvarea crizei pe cale pașnică și prin negocieri.

Wang Yi a menționat că Rusia și Ucraina au purtat trei runde de discuții și, deși există încă diferențe evidente între cele două părți, speranțele pentru pace vor crește cu fiecare negociere. El a punctat că comunitatea internațională va continua să încurajeze și să sprijine discuțiile ruso-ucrainene și să creeze condițiile necesare pentru aceasta.

De asemenea, premierul chinez, Li Keqiang, a chemat la reţinere în conflictul din Ucraina pentru a evita un dezastru umanitar, informează vineri DPA, conform Agerpres.

Deşi a numit situaţia ”într-adevăr tulburătoare”, Li a evitat, vineri, să critice invazia rusă într-o conferinţă de presă la Beijing, la încheierea sesiunii anuale a Congresului Popular Chinez (CPPC).

“Sperăm sincer că situaţia se va linişti şi pacea va reveni cât mai curând”, a spus Li. Este important acum să sprijinim Rusia şi Ucraina în negocierile lor, a adăugat premierul.

“Susţinem şi încurajăm toate eforturile care conduc la soluţionarea paşnică a crizei”, a mai spus el.

Li a cerut reţinere, declarând că este important să se evite o spirală a tensiunilor sau chiar ca ele să scape acum de sub control.

Premierul chinez a vorbit şi împotriva sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei.

El a spus că “sancţiunile relevante vor dăuna recuperării economiei mondiale. Nu este în interesul nimănui”.

Diplomaţi şi experţi au subliniat că China nu este cu adevărat dispusă să medieze între Rusia şi Ucraina.

“Nu, nici pentru o secundă”, a declarat expertul în China Jude Blanchette de la Centrul de Studii Strategice (CSIS). “China nu este o parte neutră. Sprijinul ei pentru Moscova este implicit pe punctul de a deveni explicit”, a adăugat ea.

De asemenea, oficiali chinezi au spus clar pe marginea conferinţei că China preferă să rămână în afara conflictului.

Citește și: China se reîntoarce la lockdown total. Închide un oraş cu 9 milioane de locuitori, doar un membru al familiei are voie sa iasă din casă, o dată la două zile