Prima ruptură majoră în relaţiile dintre Rusia şi China. Beijingul refuză să-i mai livreze Moscovei componente pentru avioane

China a refuzat să furnizeze companiilor aeriene ruse componente de avioane, a declarat joi un oficial al autorităţii aviatice din Rusia, citat de agenţiile ruse de presă, după ce Boeing şi Airbus au oprit livrarea de componente.

10 mart. 2022, 14:47
Prima ruptură majoră în relaţiile dintre Rusia şi China. Beijingul refuză să-i mai livreze Moscovei componente pentru avioane

Sectorul aviatic din Rusia este sub presiunea sancţiunilor occidentale determinate de invazia din Ucraina, astfel că Ministerul de Externe de la Moscova a atras atenţia în această săptămână că siguranţa zborurilor de pasageri ale Rusiei este pusă în pericol.

Rusia va încerca să caute surse alternative de a-şi procura componente de avioane, de la ţări precum Turcia şi India, după eşecul de a le obţine de la China, a declarat Valeri Kudinov, responsabil cu capacitatea de zbor a avioanelor ruseşti în cadrul autorităţii aviatice Rosaviaţia, citat de agenţiile ruse de presă.

Citeşte şi Rusia a devenit lider mondial la numărul de sancțiuni, depăşind Iranul, Siria şi Coreea de Nord. Bloomberg: Peste 5.500 de companii şi persoane sunt supuse restricţiilor

De asemenea, a spus el, companiile ruse încep să îşi înregistreze în Rusia avioanele, în contextul în care multe dintre ele erau înregistrate în străinătate, după ce SUA şi UE au adoptat sancţiuni împotriva aviaţiei şi că se aşteaptă ca alte aeronave să fie returnate firmelor de leasing.

În paralel, conform unui proiect de lege făcut public joi, guvernul rus intenţionează să le ceară companiilor aeriene interne să plătească în ruble pentru avioanele în leasing şi le-ar putea interzice să returneze aeronavele companiilor străine dacă sunt anulate leasing-urile, scrie Reuters.

Citeşte şi China acuză SUA că vor să construiască un NATO în Asia. „Alimentează rivalitatea!”