Cumpărare vechime în muncă. Ce trebuie să ştie cei care au aplicat

Cumpărare vechime în muncă. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) transmite celor care au cumpărat vechime că pot beneficia deja de recunoașterea perioadelor asigurate în scopul obținerii pensiei pentru limită de vârstă, decizia urmând să vină în 45 de zile de la depunerea dosarului.

RomaniaTV.net
10 nov. 2020, 06:00
Cumpărare vechime în muncă. Ce trebuie să ştie cei care au aplicat

Printr-un comunicat de presă, Casa Naţională de Pensii le transmite celor care folosesc mecanismul care permite cumpărarea de vechime pentru cel mult șase ani anteriori, că autoritățile sunt în plin proces de aplicare a prevederilor actului normativ.

Astfel, potrivit CNPP, „persoanele care au încheiat astfel de contracte pot beneficia de recunoaşterea perioadelor de asigurare în scopul deschiderii drepturilor de pensie de limită de vârstă, urmând ca, după depunerea dosarului de pensionare, să primească decizia de pensionare în termen de maximum 45 de zile”.

Termenul de 45 de zile pentru emiterea deciziilor de pensionare este cel stabilit de actuala Lege a pensiilor și este calculat de la data înregistrării unei cereri în acest sens.

Pensii 2020. Apare un nou tip de pensie în România. Ce categorie se încadrează şi ce beneficii are

Mai mult, CNPP transmite că, în curând, pentru a solicita ieșirea la pensie, cei care au cumpărat vechime în muncă nu vor mai trebui să prezinte și o adeverință în care să fie trecută perioada asigurată, datele urmând să fie preluate de către casa de pensii direct dintr-o aplicație informatică.

„Având în vedere că informaţiile privind stagiul de cotizare realizat în baza unui astfel de contract de asigurare vor fi preluate automat din modulul informatic dedicat acestei activităţi, nu este nevoie de eliberarea unei adeverinţe care să facă dovada perioadei asigurate, aplicaţia informatică pentru implementarea acestui act normativ urmând să fie funcţională în scurt timp, iar beneficiarii noştri vor primi drepturile de pensie care li se cuvin”, apare în comunicatul CNPP.

Noul mecanism pentru cumpărarea de vechime pentru pensie a apărut în luna septembrie, condițiile prevăzute în OUG nr. 163/2020 urmând să se aplice doar până la sfârșitul lunii august 2021, deoarece, de la 1 septembrie 2021, actuala Lege a pensiilor, care este Legea 263/2010, va fi înlocuită de Legea 127/2019, care conține deja această măsură.