Pensii 2020. Apare un nou tip de pensie în România. Ce categorie se încadrează şi ce beneficii are

Pensii 2020. Un nou tip de pensie apare în România. Vorbim despre pensia ocupaţională care va putea fi acordată de patroni angajaţilor, ca un fel de beneficiu la salariu. Schema pensiilor e stabilită de fiecare angajator în parte care are capacitatea şi resursele să dea o astfel de bonificaţie.

RomaniaTV.net
23 oct. 2020, 07:23
Pensii 2020. Apare un nou tip de pensie în România. Ce categorie se încadrează şi ce beneficii are

Pensii 2020. Pensia ocupaţională, un nou benificiu pentru angajaţi

Un proiect de lege a scos la iveală care sunt drepturile şi regulile pentru a putea fi acordată noua pensie ocupaţională.

-angajatorul va putea stabili mai multe trepte de cotizare (în funcţie de salariu, vechime, funcţie)
-salariatul va avea cont la un administrator privat
-angajatul are posibilitatea să cotizeze şi el lunar în cont

Legea e construită pe principiile Directivei (UE) 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP). De asemenea, documentul aduce în vedere importanţa principiilor înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale. De asemenea, este cuprinsă şi autorizarea schemelor de pensii ocupaţionale, constituirea fondului de pensii ocupaţionale prin contract de societate civilă, colectarea contribuţiilor şi investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupaţionale. Dar nu în ultimul rând şi plata pensiilor ocupaţionale.

Citeşte şi: Pensii 2020. Venituri colosale pentru opt români. Pensia lor depăşeşte peste 25.550 lei brut lunar

Pensii 2020. Cum este structurată pensia ocupaţională şi ce trebuie să ştie românii

Toţi românii trebuie să ştie că pensia ocupațională este facultativă. Acest lucru sugerează că încheierea unor relații contractuale între o persoană și un angajator nu poate fi condiționată de obligarea persoanei respective să contribuie în nume propriu la un fond de pensii ocupaționale. 

Datorită acestor posibilităţi s-au obţinut cadre legale  pentru obținerea unei pensii ocupaționale, suplimentară, distinctă și în completarea tipurilor de pensii acordate în cadrul sistemelor de pensii din România.

Pensia ocupațională este facultativă, la fel caPilonul III. De altfel, inițiativa constituirii unui fond de pensii ocupaționale aparține exclusiv unui administrator autorizat în timp ce, schemă de pensii este stabilită de către fiecare angajator care dorește și are capacitatea financiară să ofere angajaților săi astfel de beneficii.

Citeşte şi: PENSII 2020. Ludovic Orban anunţă majorarea cu 40% în funcţie de resursele bugetare

Pensii 2020. Ce spune Asociaţia de Supraveghere Financiară. Cum vor fi acordate pensiile ocupaţionale

„Preşedintele Asociaţiei de Supraveghere Financiară consideră acest tip de pensii un obiectiv important. Legea ce prevede acest tip de pilon IV, ar urma să ofere publicului larg o nouă alternativă de a economisi bani. Ceea ce este foarte important, această pensie e de fapt o contribuţie pe care angajatul poate să o depună într-un cont special constituit la iniţiativa angajatorului său, astfel încât să poată beneficia de o sumă suplimentară economisită. Trebuie să se atingă un număr de 100 de angajaţi pe pont ca această pensie să fie permisă. Însă, un angajator care are mai puţin de 100 de angajaţi poate să propună o schemă proprie de pensii ocupaţionale,c are să facă parte la rândul ei dintr-un font făcut de mai mulţi angajatori care se hotărăsc să aducă acest beneficiu angajaţilor săi”, a declarat Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt ASF, pentru Antena 3.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu fondul de pensii 2020.

Citeşte şi: PENSII 2020. Ludovic Orban: „Bugetul abia mai respiră”


loading...