Cumpărarea unui apartament nou în zona Aviaţiei, în topul celor mai bune plasamente. Cât au câştigat cei care au investit în imobiliare

Cele mai bune plasamente financiare în perioada 2017-2020 au fost reprezentate de achiziţionarea de acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), urmate de cumpărarea de locuinţe în vederea obţinerii unui randament din închiriere în fiecare an. 

RomaniaTV.net
07 iul. 2020, 15:54
Cumpărarea unui apartament nou în zona Aviaţiei, în topul celor mai bune plasamente. Cât au câştigat cei care au investit în imobiliare

Cel mai bun plasament financiar în euro în ultimii trei ani a fost reprezentat de acțiunile care intră în componența indicelui bursier BET, care a înregistrat o creștere de 50,94% între 2017 și 15 iunie 2020. Cea mai bună evoluție anuală a fost înregistrată în 2019, cu toate că în primul semestru din acest an a fost constatată o scădere, arată un raport realizat de către compania de consultanță imobiliară SVN Romania, citat de Profit.ro.

Cât despre segmentul rezidenţial, cei care au cumpărat locuinţe în vederea închirierii au putut obţine un randament anual în euro de aproape 6%, iar în perioada 2017-2020 a fost obţinut un randament mediu total de aproape 25,4%.

Potrivit studiului, achiziționarea unui apartament nou finalizat în zona Aviației din București a adus un randament anual, incluzând și costul mobilării, care a variat între 6,20% și 6,60%, în funcție de proiect și momentul achiziției. Având în vedere creşterea preţurilor de aproape 21% înregistrată în ultimii trei ani şi jumătate, câștigul total al unui plasament financiar pe segmentul rezidențial urcă la 46,4%.

Cât au câştigat cei care au cumpărat aur

Aurul a reprezentat un alt plasament financiar foarte profitabil în perioada 2017 – 2020. Metalul preţios a avut un randament mediu total în euro de 40,32%, conform calculelor SVN Romania.

Cel mai mare câștig, de aproape 27%, a fost obținut în ultimele 12 luni, primul semestru din 2020, marcat de pandemia COVID-19, aducând cel mai ridicat câștig din perioada analizată.

”Diversificarea reprezintă cea mai bună metodă de maximizare a câștigurilor financiare pentru un investitor, indiferent de context și perioada istorică. Bursa și aurul au adus cele mai însemnate câștiguri însă evoluțiile lor sunt puternic volatile, putând să fie înregistrate și scăderi semnificative – cum este cazul Bursei în acest an sau al cotației aurului în 2018. Segmentul rezidențial rămâne de asemenea un plasament financiar profitabil, indiferent de evoluția prețurilor, luând în considerare randamentele ce pot fi obținute din închiere – iar dacă achiziția este făcută din timpul fazelor de construcție, randamentul este și mai ridicat, datorită prețurilor mai reduse”, explică Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Depozitele bancare, garantate in limita plafonului de 100.000 de euro, reprezintă cea mai sigură metodă de păstrare a disponibilităților financiare însă oferă și cele mai reduse câștiguri – de doar 1,55% în total, în euro, în ultimii trei ani și jumătate. 

Planul de relansare economică. Bani pentru transformarea tinerilor din diaspora în fermieri în România