Cine mai poate obţine cumul de pensii. Cele două excepţii din noua Lege a pensiilor

Noua Lege a pensiilor, care va intra în vigoare începând din 2021, permite cumularea pensiei cu alte venituri, dar se raportează diferit la încasările obținute simultan cu pensia, fără a duce la suspendarea acesteia din urmă.

16 iul. 2019, 09:10
Cine mai poate obţine cumul de pensii. Cele două excepţii din noua Lege a pensiilor

Noua lege nu pune o limită la aceste venituri, dar stabilește că există două excepții, scrie dcbusiness.ro.

– soțul supraviețuitor nu va avea dreptul să cumuleze pensia de urmaș cu venituri mai mari decât câștigul salarial mediu vrut;
– persoana cu pensie anticipată nu o va putea cumula cu venituri lunare salariale, în baza unui contract de muncă, în calitate de funcționar public, în funcții elective, numit în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului.

Citeşte şi Ministrul Muncii, veste importantă pentru milioane de români! Cu cât cresc oficial pensiile de la 1 septembrie

Spre deosebire de actuala legislație, cumulul e permis cu veniturile pentru care se datorează CAS, dar nu cu veniturile dependente/independente. Practic, noua lege se raportează la extra venituri în alt mod. Pentru veniturile dependente (salariale) și pentru cele independente (pe persoană fizică autorizată – PFA – , de exemplu) se datorează aproape întotdeauna CAS.

În prezent, veniturile pentru care se datorează CAS sunt următoarele, conform Codului fiscal:

– venituri din salarii sau asimilate salariilor;
– venituri din activități independente;
– venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
– indemnizații de șomaj;
– indemnizații de asigurări sociale de sănătate.