Cununia civilă în 2022. Ce acte trebuie să depună cei doi soţi

Cununia civilă în 2022. S-a dat startul deja la sezonul nunţilor, după doi ani de pandemie şi restricţii dure, cuplurile îşi vor putea organiza evenimentele aşa cum îşi doresc. Mai jos vă enumerăm actele pe care trebuie să le depună cei doi viitori soţi.

04 mai 2022, 20:42
Cununia civilă în 2022. Ce acte trebuie să depună cei doi soţi
Cununia civilă în 2022

Cununia civilă în 2022. Căsătoria se încheie după 10 zile calendaristice, mai exact între a 11-a și a 14-a zi de la data depunerii actelor, interval în care sunt cuprinse atât ziua în care a fost făcută declarația, cât și cea în care se oficiază căsătoria.

Cununia civilă în 2022

Există o serie de documente necesare pentru cununia civilă:

  • Actul de identitate al celor doi soți
  • Certificatul de naștere al celor doi soți
  • Certificat medical prenupțial (un certificat medical privind starea de sănătate, care să conțină mențiunea că persoana cu pricina se poate căsători, cu o valabilitate de 14 zile de la emitere).
  • Declarație care să ateste că cei doi soți nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.
  • În cazul în care unul dintre cei doi a mai fost căsătorit anterior, trebuie să aducă documentele care să ateste că acel mariaj s-a încheiat, adică fie actele de divorț, fie certificatul de deces, în funcție de caz.

Citeşte şi: Ce se poartă la nunţile din 2022. Tendinţe de rochii, machiaje și coafuri: „Sezonul acesta marchează revenirea evenimentelor grandioase”

Cât costă nunțile în 2022

Din cauza pandemiei, 60% dintre cupluri au decis anul trecut să amâne cel mai important eveniment din viața lor ca să nu le fie condiționat numărul de invitați. Laura și Radu B. aveau nunta programată pentru toamna anului 2020. Restricțiile le-au dat toate planurile peste cap. Au fost nevoiți să amâne marele eveniment de trei ori.

Prima dată a trebuit să amânăm nunta din cauza lockdown-ului total, nu am avut nicio altă soluție. A doua oară nu ne-am putut chema toți invitații, era impus un anumit număr de persoane acceptat, iar a treia oară, deși acceptasem să chemăm mai puține persoane, puteau veni doar cei vaccinați sau trecuți prin boală, nu mai erau acceptați și cei care se testau, chiar dacă rezultatele erau negative”, a spus Laura B. pentru RomaniaTv.net.

Au fost pierderi uriașe pentru toți cei din industria evenimentelor, fie că vorbim despre localuri, trupe, serviciile foto-video, organizatorii de evenimente și așa mai departe.

Acum, însă, în 2022, se anunță un val uriaș de nunți. E anul recuperărilor. Vin nunți din urmă, din 2020 și 2021, plus altele proaspăt planificate pentru acest an. Cei din industria evenimentelor spun că în acest an vor avea loc de 3 sau 4 ori mai multe nunți decât în anii trecuți.

Cred că anul acesta e un an cu de 3 sau 4 ori mai multe nunți ca în alți ani și decât în 2019. Foarte mulți au ales să facă nunta în 2022 fie pentru că au rămas cu evenimente de anul trecut, fie pentru că și-au dat seama că timpul a devenit mult mai scurt și e nevoie să te bucuri de fiecare moment.

Foarte mulți au ales să spună „da” anul acesta pe plajă. Așa că pot să spun că avem un număr de 3 ori mai mare de evenimente decât în 2019, 2020, 2021 la un loc. Noi, pe de altă parte, suntem extrem de bucuroși că tot mai multe cupluri aleg să spună „da”. Noi trăim cu ei bucuria și emoția, mai ales când îi vedem pe ei fericiți”, a declarat Ioana Șelner, organizatoare de evenimente și fondator „Nuntă pe plajă”.