Cuponiada din anii 90. Iată cum poţi afla daca ai acţiuni şi ce poţi face acum cu ele! Documentele de care ai nevoie!

Odată cu procesul de privatizare în masă, care a debutat la începutul anilor 90, mulţi dintre români au devenit acţionari la societăţile deţinute anterior de stat.

18 mai 2021, 10:52
Cuponiada din anii 90. Iată cum poţi afla daca ai acţiuni şi ce poţi face acum cu ele! Documentele de care ai nevoie!

Cuponiada din anii 90. Potrivit unor date centralizate de  Depozitarului Central, au rămas aproximativ 8 milioane de persoane mai au acţiuni primite în timpul Marii Privatizări.  Dintreaceştia 4,5 milioane dintre ei sunt complet inactivi (nu şi-au ridicat dividendele/nu au solicitat informaţii despre acţiunile deţinute).

Cuponiada din anii 90. Iată cum poţi afla daca ai acţiuni şi ce poţi face acum cu ele! Documentele de care ai nevoie!

Avocat.net spune cum poţi afla dacă mai ai acţiuni. Astfel, cel care ştie că avea acţiuni din acea vreme trebuie să îşi aducă aminte doar numele societăţii la care a primit dividentele. Cu această informaţie se poate duce la Depozitarul Central un „sumar al poziţiilor de cont”, ceea ce reprezintă un desfăşurător cu toate acţiunile care se regăsesc pe acelaşi cod numeric personal (CNP).

Documentele pentru a obţine sumar de cont trebuie depuse la Depozitarul Central (fizic, prin poştă sau prin intermediul e-mail-ului). Trebuie făcută o cerere pentru eliberarea sumarului poziţiilor de cont şi o copie a actului de identitate (documentul trebuie să fie prezentat în original, dacă documentele se predau fizic la sediul Depozitarului). Tariful pentru eliberarea sumarului de cont este de 18 lei/solicitare, sumă ce poate fi plătită şi prin transfer bancar.

Toate informaţiile despre acţiunile din timpul procesului de privatizare în masă se regăsesc în Secţiunea I a Depozitarului Central, care este secţiunea conturilor individuale în care instrumentele financiare sunt înregistrate direct în numele şi pe seama proprietarului şi conţine informaţii referitoare la identificarea fiecărui deţinător de acţiuni şi la acţiunile deţinute.

Acest istoric de cont va oferi, în ordine cronologică, o detaliere a activităţii realizate cu acţiunile respectivului titular şi se poate obţine tot de la Depozitarul Central, în baza unei cereri de eliberare a extrasului de cont şi a unei copii a actului de identitate. Tariful solicitat pentru eliberarea istoricului de cont este de 15 lei pentru fiecare societate la care deţine acţiuni.

Ambele documente menţionate anterior – sumarul de cont şi extrasul de cont – se pot obţine şi prin intermediul unei persoane împuternicite de către titularul de cont în baza următoarelor documente.

Vezi aici toate informaţiile.

Citeşte şi: Loteria bonurilor fiscale, suspendată până la sfârşitul anului din cauza pandemiei


loading...
Partenerii noștri