CURS BNR 26 septembrie 2022. Un nou record pentru dolar. Lira sterlină se prăbuşeşte

Curs valutar BNR azi, 26 septembrie 2022. Cele mai mari valori din istorie pentru dolar şi franc elveţian. Află noile prețuri ale monedelor internaționale!

26 sept. 2022, 13:08
CURS BNR 26 septembrie 2022. Un nou record pentru dolar. Lira sterlină se prăbuşeşte

CURS BNR 26 septembrie 2022. BNR a anunţat, luni, 26 septembrie 2022, un curs de referinţă de 4,9427 lei/euro, 5,1135 lei/dolar, 5,4791 lei/liră sterlină, 5,1775 lei/franc elveţian. Este cea mai mare valoare a dolarului la cursul BNR, în faţa leului şi a patra zi consecutivă în care se înregistrează un astfel de record. Moneda americană rămâne peste nivelul euro, la cursul Băncii Naţionale. Francul elveţian creşte şi atinge, din nou, cea mai mare valoare din istorie în faţa leului, la cursul BNR. Şi aurul a crescut, anunţă economica.net.

CURS BNR 26 septembrie 2022. Dolarul american a trecut de euro, ajungând la cotația de vineri, 23 septembrie, la 5,0679 de lei pentru un dolar. Analiza ultimelor zile readuce în discuție pragul psihologic de 5 lei și pentru euro, deocamdată rămânând sub acesta. La cursul de vineri, moneda europeană a fost cotată la 4,9437 de lei, asta însemnând 0.0025 de unități în fața leului. Piața bursieră europeană a închis în scădere, pe 26 septembrie, cu 2,3% mai jos decât era preconizat.

Ursula von der Leyen amenință iar că fondurile Italiei vor fi tăiate dacă la Roma va ajunge un Guvern de extremă dreaptă

CURS BNR 26 septembrie 2022.  Lira sterlină a coborât la un minim record față de dolar, în timp ce piețele reacționează la cele mai mari reduceri de taxe din ultimii 50 de ani din Marea Britanie. La începutul tranzacțiilor din Asia, lira sterlină a scăzut aproape de 1,03 dolari, înainte de a recâștiga ceva teren pentru a se situa la aproximativ 1,06 dolari, luni dimineață, ora Marii Britanii.

Cancelarul Kwasi Kwarteng a promis mai multe reduceri de impozite pe lângă pachetul de 45 de miliarde de lire sterline pe care l-a anunțat vineri, pe fondul așteptărilor că împrumuturile vor crește.

Lira sterlină a fost sub presiune din cauza puterii dolarului
De asemenea, euro a atins un nou minim al ultimilor 20 de ani în raport cu dolarul în tranzacțiile de dimineață din Asia, pe fondul îngrijorărilor investitorilor privind riscul de recesiune, pe măsură ce se apropie iarna, fără niciun semn de încetare a crizei energetice sau a războiului din Ucraina.

Dacă lira rămâne la acest nivel scăzut în raport cu dolarul, importurile de produse de bază cu preț în dolari, inclusiv petrol și gaze, vor fi mai costisitoare.

Alte bunuri din SUA ar putea fi, de asemenea, considerabil mai scumpe, iar turiștii britanici care vizitează America vor constata că banii lor de vacanță nu mai ajung la fel de departe ca înainte de alunecarea lirei sterline.

Există, de asemenea, temeri că reducerile de taxe și o creștere a împrumuturilor guvernamentale vor alimenta o inflație ridicată și vor forța Banca Angliei să crească și mai mult ratele dobânzilor. Acest lucru ar duce la creșterea costurilor lunare ale creditelor ipotecare pentru milioane de proprietari de locuințe.

Cum e afectată România de creșterea dolarului. Avertismentul făcut de economistul Mircea Coşea: „Orice schimbare la nivel global ne afectează”
Banca a majorat ratele dobânzilor pentru a încerca să calmeze inflația
Săptămâna trecută, Banca a majorat ratele dobânzilor cu o jumătate de punct procentual, până la 2,25%, pentru a încerca să calmeze inflația, care se află la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, de 9,9%. Majorarea ratei a fost a șaptea consecutivă și a dus ratele la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.

Cu toate acestea, unii economiști au speculat că Banca ar putea convoca o ședință de urgență chiar în această săptămână pentru a majora din nou ratele dobânzilor în avans.

Vineri, cancelarul Kwasi Kwarteng a anunțat o reorganizare masivă a impozitelor din Marea Britanie în timpul unui „mini-buget” pentru a stimula creșterea economică, conform BBC.

Conform planurilor, pe care le-a calificat drept o „nouă eră” pentru economie, impozitul pe venit și taxa de timbru pentru achiziționarea de locuințe vor fi reduse, iar creșterile planificate ale impozitului pe profit au fost eliminate.