Cursa spaţială reîncepe: Rusia şi Japonia vor baze permanente pe Lună

Cursa pentru cucerirea spaţiului s-a înteţit din nou, după ce agenţiile spaţiale din Rusia şi Japonia au anunţat, recent, că intenţionează să amenajeze baze permanente pe Lună.

RomaniaTV.net
24 mai 2012, 12:00
Cursa spaţială reîncepe: Rusia şi Japonia vor baze permanente pe Lună

„Nu vorbim aici despre repetarea succeselor realizate de omenire în urmă cu 40 de ani„, a declarat Vladimir Popovkin, directorul agenţiei spaţiale ruse Roscosmos. „Vorbesc despre stabilirea unor baze permanente”, a adăugat Popovkin.

Roscosmos declarase deja recent că intenţionează să trimită pe Lună o misiune cu echipaj uman la bord până în anul 2030.

Noua misiune a fost dezvăluită de Rusia la Conferinţa globală pentru explorarea spaţiului, o conferinţă internaţională pe teme spaţiale, de la care au absentat Statele Unite şi China.

Agenţia spaţială japoneză JAXA a dezvăluit la rândul ei faptul că intenţionează să trimită astronauţi pe Lună.

„Considerăm că Luna este următoarea ţintă a noastră în ceea ce priveşte explorarea spaţială„, a declarat Yuichi Yamaura, unul dintre directorii JAXA.

Roscosmos are în spate o istorie destul de capricioasă, agenţia rusă anunţând adeseori planuri ambiţioase, pe care nu a reuşit întotdeauna să le îndeplinească. În ianuarie, în urma unei lansări defectuoase, sonda spaţială rusă Fobos Grunt s-a prăbuşit pe Terra, după două luni petrecute pe o orbită fluctuantă.

Săptămâna trecută, potrivit unor zvonuri provenind din interiorul Roscosmos, directorul agenţiei ruse, Vladimir Popovkin, ar fi suferit câteva răni în zona capului, în urma unei bătăi ce a avut loc în biroul său.

URSS şi Statele Unite s-au aflat umăr la umăr în cursa pentru cucerirea spaţiului în anii ‘1960, americanii impunându-se în cele din urmă, după ce astronauţii Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au păşit pe Lună.

După reuşita americanilor, ruşii şi-au anulat toate programele spaţiale lunare, dar au revenit în domeniul spaţial în urma unor oferte de cooperare internaţioanală. Rusia contribuie în prezent la aprovizionarea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi este deocamdată singura naţiune care trimite astronauţi la bordul staţiei, prin capsulele sale Soyuz.

Vladimir Putin a declarat însă în 2011 că „Rusia nu ar trebui să se limiteze la rolul de cărăuş internaţional spaţial”.