Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia de sancţionare a fostei şefe NN Pensii şi obligă ASF să-i plătească daune morale

Curtea de Apel București a anulat decizia ASF de sancționare a fostei șefe NN Pensii Raluca Țintoiu şi obligă ASF la plata unor daune morale în valoare de 1.000 de euro, informează hotnews.ro. Decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile. 

RomaniaTV.net
16 oct. 2018, 11:21
Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia de sancţionare a fostei şefe NN Pensii şi obligă ASF să-i plătească daune morale

„Admite acțiunea, în parte. Anulează Decizia de sancționare nr. 541/14.04.2017 emisă de pârâtă, actele care au stat la baza emiterii sale, precum ?i toate actele subsecvente, inclusiv Decizia nr. 1090/04.08.2017 de soluționare a plângerii prealabile. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 1.000 de Euro (în lei, la cursul BNR din data efectuării plății), cu titlu de daune morale. Respinge petitul având ca obiect restituirea amenzii contravenționale, ca fiind formulat împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel București-Secția a VIII-a de contencios administrativ și fiscal. Pronunţată, azi, 16.10.2018, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței.”, este decizia Curţii se Apel București, transmisă de HotNews.ro.

În aprilie 2017, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri, respectiv 750.000 de lei, după ce compania a transmis clienților o scrisoare prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private. Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Țintoiu, și amendarea acesteia cu 100.000 lei.

NN Pensii a precizat, într-un comunicat de presă, că scrisoarea trimisă către clienţii săi în legătură cu posibilitatea naţionalizării fondurilor de pensii private nu reprezintă un avertisment, ci un răspuns la solicitările de clarificare venite din partea clienţilor, potrivit unui comunicat transmis miercuri de companie.

„Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor noştri provocate de discuţiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii”, se arata într-un comunicat al NN România.

Câteva luni mai târziu, Raluca Țintoiu, fost CEO al NN Pensii România, în prezent ocupanta unei poziții în cadrul companiei mamă, NN Group, a contestat în instanță decizia Autorității de Supraveghere Financiară de a o amenda cu 100.000 de lei și retragerea autorizării pentru poziția de director al administratorului de fond de pensii.