Curtea de Apel Bucureşti suspendă condamnarea primită de Puiu Popoviciu în urmă cu şase ani. Decizia nu este definitivă

Curtea de Apel Bucureşti a dispus vineri suspendarea executării condamnării de 7 ani închisoare primită în 2017 de omul de afaceri Puiu Popoviciu pentru fapte de corupţie în legătură cu asocierea firmei sale, SC Băneasa Investments SA, cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Capitală, pentru un teren de 224 de hectare.

26 mai 2023, 12:41
Curtea de Apel Bucureşti suspendă condamnarea primită de Puiu Popoviciu în urmă cu şase ani. Decizia nu este definitivă

Instanţa i-a admis în principiu lui Popoviciu o cerere de revizuire, a suspendat executarea pedepsei şi a dispus rejudecarea dosarului. Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

„În baza art.459 alin.7 Cpp coroborat cu art.453 alin.1 lit.a Cpp, admite în principiu cererea de revizuire formulată de petentul-condamnat Popoviciu Gabriel Aurel împotriva s.p. nr. 115/F/23.06.2016 pronunţată de CAB – Secţia I Penală în dosarul nr 9577/2/2012, definitivă prin d.p. nr. 266/A/02.08.2017 a ICCJ. Dispune rejudecarea cauzei în fond şi în baza art.43 alin.1 rap. art 26 C.proc.pen. trimite cauza la completul C4 Fond al Secţiei I Penale a Curţii de Apel Bucureşti în vederea discutării reunirii laturii penale cu latura civilă a dosarului 46/1/2020 cu termen la 30.06.2023. În baza art.460 alin.1 C.proc.pen. suspendă executarea sentinţei penale nr. 115/F/23.06.2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 9577/2/2012 definitivă prin d.p.nr. 266/A/02.08.2017 a ICCJ. Definitivă în privinţa admiterii în principiu. Cu contestaţie în 48 de ore de la comunicare în privinţa suspendării executării hotărârii supuse revizuirii”, se arată în decizia instanţei.

Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a primit pe 2 august 2017 o condamnare definitivă de 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”.

Citeşte şi: Sorin Blejnar, achitat în dosarul mitei de 1,2 milioane euro. Care este motivul invocat de judecători

El a plecat din România înainte de pronunţarea sentinţei, fiind localizat în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes să îl extrădeze.

Iniţial, el a fost reţinut la Londra, însă a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 200.000 de lire sterline.

Ulterior, în 2021, Înalta Curte de Justiţie a Marii Britanii a respins definitiv cererea României de extrădare a omului de afaceri, judecătorii britanici motivând că Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparţial în România şi a ”suferit o negare completă” a drepturilor sale la un proces corect, aşa cum sunt ele protejate prin articolul 6 al CEDO.

Popoviciu a fost asistat de cei mai buni avocați de la Londra, în materie de extrădări, potrivit G4Media. E vorba în primul rând de de Edward Fitzgerald QC. În 2020, avocatul a fost cotat pe primul loc la Londra în materie de proceduri de extrădare. La începutul anului trecut, pe 4 ianuarie 2021, Edward Fitzgerald QC a reușit să convingă instanța să nu îl extrădeze în SUA pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, căutat de FBI sub acuzații de spionaj. Ulterior, pe 10 decembrie 2021, un alt complet al Înaltei Curți de la Londra a stabilit că Assange poate fi extrădat în SUA. Avocatul Edward Fitzgerald QC i-a reprezentat și pe Silvio Berlusconi în fața CEDO, pe miliardarul rus Boris Berezovsky și pe cecenul Akmed Zakaev în procesele privind extrădarea în Rusia.

Popoviciu a mobilizat în apărarea lui și alți avocați extrem de influenți la nivel global, precum Hunter Biden (fiul actualului președinte al SUA, Joe Biden), Louis Freeh (fost șef al FBI) și Rudy Giuliani (fost primar al New York-ului și avocat al lui Donald Trump).

Citeşte şi: Laszlo Tokes i-a luat banii lui Klaus Iohannis în instanţă. Pastorul maghiar susţine în continuare autonomia Transilvaniei, pe modelul Găgăuziei