Laszlo Tokes i-a luat banii lui Klaus Iohannis în instanţă. Pastorul maghiar susţine în continuare autonomia Transilvaniei, pe modelul Găgăuziei

Administrația Prezidențială trebuie să-i plătească lui Laszlo Tokes suma de 4.725 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată în recurs, în dosarul în care pastorul reformat și lider al comunității maghiare din România cere anularea decretului prin care i s-a retras Ordinul „Steaua României”.

25 mai 2023, 09:41
Laszlo Tokes i-a luat banii lui Klaus Iohannis în instanţă. Pastorul maghiar susţine în continuare autonomia Transilvaniei, pe modelul Găgăuziei

Din actele dosarului rezultă că pastorul maghiar Laszlo Tokes nu se dezice de afirmațiile pentru care i-a fost retrasă distincția, ba mai mult, face apologia autonomiei Transilvaniei, oferind exemplul „de succes” al Găgăuziei.

Înalta Curte a reținut cauza spre rejudecare pe fond, pe data de 25 mai, iar următorul termen a fost fixat pentru 10 octombrie, potrivit Ziare.com.

Decorația îi fusese conferită lui Laszlo Tokes în 2009, de către fostul președinte al României Traian Băsescu, pentru rolul pe care pastorul l-a avut în Revoluția din 1989, la Timișoara.

Pe 20 noiembrie 2013, Tokes Laszlo a rămas fără Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, după ce i-ar fi cerut premierului Ungariei, Viktor Orban ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Hotărârea de retragere fusese luată atunci de Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional „Steaua României”. Pe data de 20 iunie 2014 Curtea de Apel București a confirmat retragerea distincției, Înalta Curte a menținut hotărârea în 2016.

Citeşte şi: Fraţii Tate se iau la trântă cu sistemul de justiţie din România. Ce au cerut milionarii la tribunal

Pe data de 04.03.2016, președintele Klaus Iohannis a emis Decretul de retragere a decorației lui Laszlo Tokes, actul fiind contrasemnat de premierul de atunci, Dacian Cioloș. De data acesta, pastorul reformat s-a îndreptat în instanță împotriva celor doi.

În prezent, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis în principiu un recurs al lui Laszlo Tokes declarat împotriva unei soluții pronunțate de Curtea de Apel București pe data de 14.10.2022

„Admite recursul declarat de recurentul-reclamant Tokes Laszlo împotriva Sentinţei civile nr. 1812 din 14 octombrie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează sentinţa atacată şi reţine cauza în vederea rejudecării fondului. Obligă intimata – pârâtă Administrația Prezidențială, în calitate de reprezentantă a Președintelui României, la plata sumei de 4.725 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată în recurs, în favoarea recurentului-reclamant. Acordă termen la data de 10 octombrie 2023, cu citarea părţilor. Definitivă”, se arată în minuta ICCJ.

Motivele pentru care Înalta Curte a decis să oblige Administrația Prezidențială să-i plătească lui Laszlo Tokes cheltuielile cu recursul vor fi detaliate de judecători în motivare.

Citeşte şi: CCR, lovitură pentru aceşti bugetari. Se taie sporul de 25% pentru „suprasolicitare neuropsihică”