Curtea de Casaţie din Egipt anulează sentinţele de condamnare la moarte primite de liderii Frăţiei Musulmane

Curtea de Casație a Egiptului a anulat joi sentințele de condamnare la moarte dictate anterior împotriva liderului Frăției Musulmane, Mohamed Badie, și a altor 11 membri ai organizației islamiste, relatează DPA.

RomaniaTV.net
03 dec. 2015, 12:38
Curtea de Casaţie din Egipt anulează sentinţele de condamnare la moarte primite de liderii Frăţiei Musulmane

Curtea a anulat de asemenea sentințele de închisoare pe viață pronunțate împotriva altor 26 de persoane, hotărând rejudecarea procesului pentru toți cei 38 de inculpați din cazul supranumit ‘camera de operațiuni din Raaba’.

În proces alte două persoane fuseseră condamnate la moarte și 11 la detenție pe viață, dar, conform legii egiptene, nu vor putea beneficia de rejudecare întrucât nu au fost prezente la recurs.

Toți inculpații fuseseră găsiți vinovați de crearea unei ‘camere de operațiuni’ în timpul protestului în favoarea președintelui demis Mohamed Morsi, organizat pe strada Rabaa al-Adawiya din cartierul Nasr City din Cairo, și care a fost dispersat de forțele de securitate în august 2013. Ei au fost acuzați de pregătirea unui plan terorist menit să incendieze și distrugă clădiri guvernamentale, și de răspândirea de informații false în scopul destabilizării statului.

Mohamed Badie, alți lideri și membri ai Frăției Musulmane au fost condamnați la moarte și în alte procese.
Inculpările au survenit după ce armata, condusă atunci de Abdel-Fattah al-Sissi, ales între timp președinte, l-a demis pe Morsi la mijlocul lui 2013, în cursul unor proteste de masă.

Morsi — ales președinte în mod democratic în 2012 — și alți lideri ai Frăției s-au numărat printre miile de deținuți care au fost eliberați în circumstanțe controversate în timpul haosului creat de revolta din 2011.

Frăția Musulmană, care a câștigat alegerile parlamentare și prezidențiale după căderea lui Hosni Mubarak, a fost supusă unor puternice represalii după alungarea lui Morsi. Sute de demonstranți, în majoritate islamiști, au fost uciși în confruntări cu forțele de securitate sau în timpul protestelor. Potrivit Human Rights Watch, peste 40.000 de persoane, mai ales islamiști, au fost încarcerate. Sute au fost condamnate la moarte în cadrul unor procese de masă în regim de urgență, calificate de ONU ca ‘fără precedent în istoria recentă’ a lumii. După demiterea lui Morsi, Egiptul traversează un val de violențe, mai ales în provincia Sinaiul de Nord.


loading...
Partenerii noștri