Curtea de Conturi trimite dosarul achiziţiilor lui Arafat la DNA

Curtea de Conturi a constatat că IGSU, condus de Raed Arafat, a cheltuit patru milioane de euro pe echipamente medicale care nu au fost livrate şi trimite dosarul la DNA.

RomaniaTV.net
09 oct. 2020, 12:54
Curtea de Conturi trimite dosarul achiziţiilor lui Arafat la DNA

Banii au fost plătiți unei firme din Coreea de Sud care și-a luat angajamentul că va livra 400 de ventilatoare mecanice. Marfa nu a mai ajuns, iar dosarul a fost trimis de CCR la DNA, scrie Newsweek.

Principalii vinovați arătați cu degetul de Curtea de Conturi sunt: Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Cornelia Nagy, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, și generalul Paul Iamandi, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Dar aceasta nu este singura afacere controversată aprobată de Raed Arafat. O altă firmă înregistrată în Elveția a dispărut cu aproape două milioane de euro, bani publici plătiți pentru livrarea a 250 de ventilatoare mecanice. Nici de această dată România nu a primit ventilatoarele plătite în avans.

Secretarul de stat Raed Arafat controlează toate achizițiile publice pentru echipamente medicale făcute de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. El solicită ce și cât să se cumpere, ONAC face documentația pentru contractele cadru, apoi contractele subsecvente sunt semnate de Departamentul pentru Situații de Urgență iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență plătește comanda lui Arafat, consemnează sursa citată.

Așa s-a întâmplat și pe 10 aprilie 2020: ONAC, sub conducerea Corneliei Nagy, a încheiat un acord cadru pentru achiziția a 400 de ventilatoare de la firma Medi Consulting, din Coreea de Sud.

Acordul cadru prevedea ca cele 400 de ventilatoare să fie livrate în patru loturi, în perioada 17 aprilie – 8 mai 2020 și acordarea unui avans de până la 30% din valoarea fiecărui lot.

Dar Cornelia Nagy nu a inclus în acordul cadru nicio clauză care să prevadă solicitarea unui instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate bancară sau de asigurări pentru avansul de 30%.

Ulterior s-a semnat contractul subsecvent nr.116229 din 27 aprilie 2020, între Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, și firma coreeană Medi Consulting.

Conform acestui contract subsecvent, firma coreeană se obliga să livreze 200 de ventilatoare mecanice cu termen de livrare în data de 13.05.2020 (100 buc.) și data de 28.05.2020 (100 buc.).

După ce s-a negociat contractul, Raed Arafat a solicitat Inspectoratului pentru
Situații de Urgență, condus de general Dan Paul Iamandi, să plătească avansul de 30%. Adică 10.931.000 lei (aproximativ 2.451.000 USD), bani plătiți în data de 28 aprilie 2020.

Curtea de Conturi a constatat că, până la sfârșitul lunii iunie a.c., nu a fost realizată nicio livrare.

Mai mult, nu au fost calculate penalități de întârziere conform contractului, autoritatea contractantă acceptând în ultima zi de valabilitate a contractului subsecvent, respectiv 15.06.2020, cazul de forță majoră invocată de MEDI Consulting în baza certificatului prezentat la acea dată.

Citeşte şi: Avocatul Poporului îi cere explicaţii ministrului Marcel Vela pentru poliţiştii în civil care verifică purtarea măştii de protecţie