Curtea Supremă a dat undă verde interzicerii avorturilor în SUA. America e în stare de şoc, ţara a fost aruncată cu 50 de ani în urmă

Curtea Supremă a Statelor Unite a revocat vineri - într-o răzgândire istorică - cu votul unei majorităţi a judecătorilor conservatori, hotărârea ”Roe v. Wade” din 1973, care garanta de aproape o jumătate de secol dreptul americancelor de a avorta, care nu a fost acceptat niciodată de către dreapta religioasă.

24 iun. 2022, 18:02
Curtea Supremă a dat undă verde interzicerii avorturilor în SUA. America e în stare de şoc, ţara a fost aruncată cu 50 de ani în urmă

Această hotărâre nu face întreruperea sarcinii ilegală, însă aruncă SUA în situaţia în care se aflau înaintea acestei hotărâri emblematice ”Roe v. Wade”, când fecare stat era liber să autorizeze sau nu avortul.

Cu o majoritate de 6 la 3, Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Judecătorii au stabilit că decizia din cazul Roe v. Wade (care permitea avortul înainte ca fătul să fie viabil în afara uterului, adică între săptămâna a 24-a şi a 28-a de sarcină) a fost greşită întrucât Constituţia SUA nu face nicio menţiune specifică la dreptul la avort.

Hotărârea Curţii Supreme acordă o victorie foarte importantă republicanilor şi dreptei conservatoare care doresc să limiteze sau să interzică procedura de întrerupere de sarcină.

Citeşte şi Vânătoarea împotriva femeilor care avortează a atins proporţii inimaginabile. O tânără a fost condamnată la 30 de ani de închisoare pentru o întrerupere de sarcină

Citeşte şi SUA se îndreaptă spre interzicerea totală a avorturilor. Documentul care dinamitează visul american