SUA se îndreaptă spre interzicerea totală a avorturilor. Documentul care dinamitează visul american

SUA se îndreaptă spre interzicerea avorturilor, Curtea Supremă confirmând autenticitatea unui document intern care ar duce la sfârşitul dreptului constituţional la avort.

04 mai 2022, 13:00
SUA se îndreaptă spre interzicerea totală a avorturilor. Documentul care dinamitează visul american

Documentul publicat de Politico este un proiect de decizie, redactat de judecătorul Samuel Alito şi distribuit colegilor săi în februarie. În cadrul unei audieri din decembrie 2021, magistraţii conservatori au părut înclinaţi să se folosească de acest dosar pentru a reveni, cel puţin în parte, asupra unui verdict istoric din 1973, „Roe v. Wade”, în care predecesorii lor au recunoscut dreptul constituţional la avort. „Noi estimăm că Roe v. Wade trebuie să fie anulat” şi că dreptul la avort „nu este protejat de nicio dispoziţie a Constituţiei SUA”, scrie Samuel Alito în acest document de 98 de pagini.

Impactul imediat al hotărârii redactate în februarie ar fi să pună capăt unei garanții de o jumătate de secol de protecție constituțională federală a drepturilor la avort și să permită fiecărui stat să decidă dacă restricționează sau interzice avortul. Nu este clar dacă au existat modificări ulterioare la proiect.

Niciun proiect de decizie din istoria modernă a instanței nu a fost dezvăluit public cât timp un caz era încă pe rol. Dezvăluirea fără precedent este obligată să intensifice dezbaterea asupra a ceea ce a fost deja cel mai controversat caz pe rol în acest mandat, scrie Politico.

scotus-initial-draft

În acelaşi timp, guvernatorului statului Oklahoma (centrul SUA), republicanul Kevin Stitt, a anunţat că a semnat marţi o lege care interzice avortul dacă sarcina a depăşit şase săptămâni. „Îi reprezint pe toţi cei 4 milioane de locuitori din Oklahoma care, în mod covârşitor, vor să protejeze copiii să se nască”, a scris pe Twitter guvernatorul, după ce textul fusese votat de legislativul statului joia trecută. „Vreau ca Oklahoma să devină statul cel mai pro-viaţă din ţară”, a spus el, folosind expresia consacrată de americanii care se opun avorturilor.

Citeşte şi Dezvăluirile cutremurătoare ale unui medic ginecolog despre avorturile din comunism: „Am chiuretat clandestin peste o sută de femei pe masa de bucătărie”

Textul prevede excepţii medicale pentru accesul la avort, nu însă şi în caz de viol sau incest. Oklahoma primea de câteva luni mii de femei din Texas care doreau să avorteze, după ce în acest stat vecin a fost adoptat un text similar. În Texas este în vigoare din septembrie 2021 o lege care interzice orice întrerupere de sarcină din momentul în care la ecografie devin perceptibile bătăi de inimă ale embrionului, adică deja la 4-5 săptămâni de la fecundare. Legalitatea unor texte similare adoptate în alte state este examinată de Curtea Supremă a SUA de mai multe luni.

Citeşte şi China va interzice avorturile în „scopuri nemedicale”. Decizia are ca scop îmbunătățirea sănătății reproductive a femeilor