Vânătoarea împotriva femeilor care avortează a atins proporţii inimaginabile. O tânără a fost condamnată la 30 de ani de închisoare pentru o întrerupere de sarcină

O instanță din El Salvador a condamnat o femeie care a suferit un avort spontan la 30 de ani de închisoare pentru omucidere calificată, într-un caz despre care activiștii spun că le dă un avertisment dur femeilor din Statele Unite, unde Curtea Supremă ia în considerare anularea unei hotărâri care legaliza avortul.

11 mai 2022, 17:37
Vânătoarea împotriva femeilor care avortează a atins proporţii inimaginabile. O tânără a fost condamnată la 30 de ani de închisoare pentru o întrerupere de sarcină

Femeia acuzată de avort, identificată doar sub numele de „Esme”, a fost condamnată luni, după aproape doi ani de arest preventiv, după ce a fost reţinută când a solicitat îngrijiri medicale într-un spital public.

Condamnarea lui Esme este un pas devastator înapoi pentru progresul înregistrat în criminalizarea ilegală a femeilor care suferă de urgențe obstetricale în El Salvador”, a declarat Paula Avila-Guillen, avocat internațional pentru drepturile omului și director executiv al Centrului pentru Egalitatea Femeii.

Avila-Guillen a avertizat că, pe măsură ce Statele Unite se confruntă cu posibila abrogare a Hotărârii Roe v. Wade – hotărârea Curții Supreme din 1973 care a legalizat efectiv avortul – cazuri similare vor deveni tot mai frecvente în întreaga lume. „Am văzut în mod repetat în toată America Latină că, atunci când avortul este criminalizat, femeile sunt obligate să demonstreze că oricare din gama largă de urgențe obstetricale pe care le întâmpină au fost de fapt urgențe. Când nu pot sau nu au resursele pentru a face acest lucru sau pur și simplu nu sunt crezute, riscă închisoarea”, a spus ea, citată de The Guardian.

Citeşte şi SUA se îndreaptă spre interzicerea totală a avorturilor. Documentul care dinamitează visul american

„Toată lumea din SUA ar trebui să fie cu ochii pe El Salvador acum, pentru a înțelege exact ce presupune un viitor fără Hotărârea Roe v. Wade”, a adăugat Avila-Guillen.

El Salvador are unele dintre cele mai draconice legi privind avortul din lume, cu o interzicere totală a procedurii. Spre deosebire de multe alte țări din America Latină, El Salvador nu permite avortul în cazurile în care copilul este conceput prin viol sau incest sau în care sănătatea mamei sau a copilului este în pericol. În ultimele două decenii, peste 180 de femei au fost închise acuzate de crimă, pentru că au făcut avort după ce au suferit urgențe obstetricale.

Citeşte şi Dezvăluirile cutremurătoare ale unui medic ginecolog despre avorturile din comunism: „Am chiuretat clandestin peste o sută de femei pe masa de bucătărie”