Curtea Supremă de Justiţie a SUA a admis implementarea ordonanaţei antiimigraţie, a lui Donald Trump

Instanţa supremă din SUA permite aplicarea ordonanţei antiimigraţie adoptată de Donald Trump: Este o "victorie clară pentru siguranţa naţională"/ Măsurile intră în vigoare în 72 de ore, urmând să fie reanalizate în octombrie.

27 iun. 2017, 07:09
Curtea Supremă de Justiţie a SUA a admis implementarea ordonanaţei antiimigraţie, a lui Donald Trump

Decizia Curţii Supreme de Justiţie privind aplicarea măsurilor antiimigraţie reprezintă o „victorie clară pentru siguranţa naţională”, afirmă Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, citat de site-ul cotidianului USA Today.

„Este vorba de o victorie clară pentru siguranţa noastră naţională. Decizia Curţii Supreme permite intrarea în vigoare în mare parte a măsurilor de suspendare a călătoriilor din şase ţări cu riscuri teroriste şi suspendarea venirii refugiaţilor”, a declarat Donald Trump.

„Sunt foarte recunoscător pentru decizia luată de Curtea Supremă. Trebuie să menţinem securitatea în America!”, a subliniat Trump.

„În calitatea de preşedinte, eu nu pot permite să ajungă în Statele Unite oameni care ne pot face rău. Eu vreau oameni care să poată iubi Statele Unite şi toţi cetăţenii americani, oameni care să fie muncitori şi productivi”, a spus Donald Trump.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a emis pe 6 martie o nouă ordonanţă executivă antiimigraţie, impunând restricţii temporare de călătorie cetăţenilor din şase ţări situate în Africa şi în Orientul Mijlociu, Irakul fiind eliminat de pe listă. Noua ordonanţă a fost emisă după ce o măsură similară, adoptată în ianuarie, a fost blocată de o instanţă federală, în contextul în care generase confuzie pe aeroporturile din Statele Unite. Noua ordonanţă prezidenţială vizează cetăţenii din Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen, cărora le pot fi impuse interdicţii de călătorie cel mult 90 de zile. Irakul, care figura pe prima listă, a fost eliminat, la solicitarea Pentagonului, care a evocat colaborarea eficientă cu Bagdadul în combaterea terorismului.

Curtea Supremă de Justiţie a decis luni că măsurile antiimigraţie pot fi aplicate, după ce instanţe inferioare blocaseră ordonanţa, relatează site-ul agenţiei Associated Press.

Decizia instanţei supreme reprezintă o victorie pentru preşedintele Donald Trump. Curtea Supremă de Justiţie a dispus însă protejarea unei categorii de străini – „cei care fac solicitări credibile cu argumentul unei relaţii de bună-credinţă cu o persoană ori entitate din Statele Unite”.

Măsurile, care vizează cetăţeni din state preponderent musulmane, urmează să fie în vigoare cel mult 120 de zile, timp în care Administraţia de la Washington va revizui modalităţile generale de verificare a străinilor care vin în Statele Unite. Spre deosebire de prima ordonanţă, noua lege nu conţine referiri la criterii religioase, iar cetăţenii sirieni vor fi trataţi ca orice alt refugiat.

Măsurile antiimigraţie adoptate de preşedintele SUA, Donald Trump, vor intra în vigoare imediat, urmând să fie valabile cel mult 120 de zile, iar Curtea Supremă de Justiţie va reanaliza cazul în luna octombrie, relatează cotidianul The Washington Post şi agenţia Reuters.


loading...