Cuşma lui Guguţă, reţeta care face furori printre gospodine. Trucurile Jamilei pentru un desert excepţional. VIDEO

Când credeai că le-ai văzut şi auzit pe toate, descoperi că nu este aşa. Iar dacă eşti o gospodină desăvârşită, probabil că nu-ţi vei găsi liniştea până nu te vei pune la punct cu ultimele noutăţi în materie de preparate culinare.

15 ian. 2022, 09:24
Cuşma lui Guguţă, reţeta care face furori printre gospodine. Trucurile Jamilei pentru un desert excepţional. VIDEO

Cuşma lui Guguţă, reţeta. De data asta, îţi propunem să încerci un desert cu totul deosebit, şi ca gust, şi ca textură, şi ca design. Prăjitura este de sorginte basarabeană, denumirea ei fiind inspirată dintr-o poveste scrisă de Spiridon Vanghelie. Guguţă (personajul principal) era un ciobănaș mic și zvăpăiat, cu o căciulă din blană de cârlan pe cap. El visa la o căciulă foarte mare, atât de mare încât să cuprindă tot satul și să nu înghețe niciun om.

Iată, în rândurile următoare, reţeta Cuşmei lui Guguţă aşa cum o prepară Jamila.

Ingrediente necesare pentru Cuşma lui Guguţă

Pentru aluat

  • 200 g unt moale
  • 1/2 kg făină pentru prăjituri
  • 200 g smântână acră
  • 10 g praf de copt
  • 100 g zahăr pudră
  • puţină sare

Pentru umplutură, cremă şi decor

  • 600 g vişine fără sâmburi (se pot folosi şi cireşe sau alte fructe proaspete sau congelate)
  • 700 g smântână acră
  • 200 g zahăr pudră
  • 80 g ciocolată
  • o lingură esenţă vanilie

Cum prepari Cuşma lui Guguţă

Se începe cu prepararea aluatului. Pune untul moale într-un bol mai mare, peste unt pune zahărul pudră şi amestecă foarte bine totul. Adaugă smântâna acră care trebuie să fie la temperatura camerei. Amestecă totul foarte bine, adaugă praful de copt şi sarea. La final, pune jumătatea de kilogram de făină peste restul ingredientelor şi încorporeaz-o uşor. Frământă totul până obţii un aluat omogen. Aluatul trebuie să fie moale, dar nelipicios.

Citeste si 5 greşeli BANALE atunci când prepari tocăniţa. Reţeta lui Bontea de tocăniţă, o bunătate de să te lingi pe degete! VIDEO

Împarte aluatul în 15 bucăţi egale şi dă-le o formă cilindrică şi lunguiaţă. Introdu cele 15 bucăţi de aluat la frigider pentru jumătate de oră.

Între timp, ocupă-te de prepararea cremei. Adaugă zahărul pudră peste smântâna acră, apoi esenţa de vanilie şi amestecă totul foarte bine, apoi dă compoziţia la frigider.

Scoate, pe rând, câte o bucată de aluat de la frigider, presară puţină făină peste el şi întinde-o cu sucitorul, astfel încât să a forma unui dreptunghi. Taie marginile dreptunghiului şi pune vişine pe lungimea lui. Rulează aluatul, iar când ajungi spre final, unge-l cu puţină apă şi rulează până la capăt. Pune ruloul în tava pe care o vei baga la cuptor şi continuă cu celelalte 14 bucăţi de aluat până umpli toată tava cu rulouri. Este de preferat ca aluatul pentru rulouri să stea la frigider cât timp întinzi câte unul cu sucitorul şi îl umpli, pentru a nu se înmuia.

Odată ce ai umplut tava cu rulouri, dă-o la frigider 20 de minute. Când s-au răcit, unge-le cu ou bătut şi dă-le la cuptor, în cuptorul preîncălzit, pentru 25 de minute, la 180 grade. După scurgerea timpului, scoate tava şi lasă rurlourile să se răcească complet. Nu trebuie mişcate până nu se răcesc complet pentru că sunt foarte fragede şi se rup uşor.

Citeste si Prăjitura „Să fac spume dacă ştiu”, desertul cu nume neconvenţional care face senzaţie pe TikTok

După ce s-au răcit, pune cinci rulouri pe un platou şi acoperă-le cu cremă. Peste cremă pune alte patru rulouri şi din nou cremă. Continuă cu trei rulouri şi cremă, apoi cu două rulouri şi un strat de cremă şi, în sfârşit, ultimul rulou. Îmbracă toată prăjitura în cremă.

Cuşma lui Guguţă trebuie să stea la frigider peste noapte. A doua zi când o scoţi, rade ciocolată pe toată suprafaţa ei.