Cutremur cu magnitudine 4.1 în Oltenia aproape de miezul nopţii

INFP face publice informații alarmante. Cutremurul de 5.7 grade produs ieri în Oltenia a avut nu mai puțin de 160 de replici, din care circa 60 s-au petrecut miercuri.

16 feb. 2023, 00:01
Cutremur cu magnitudine 4.1 în Oltenia aproape de miezul nopţii
"Este posibil un cutremur mare în 2035-2040!". Avertismentul teribil al fostului ministru Nicolae Noica, zis "Bulină Roşie"

Un nou cutremur s-a produs, miercuri seara, la ora 23:28 (ora României), în Gorj, magnitudinea seismului fiind de 4,1 pe scara Richter, conform INFP. Cutremurul a avut loc la adâncimea de 15 km. Acesta a fost urmat imediat de un cutremur cu magnitudine 3.2.

Seismul s-a produs la 104km NV de Craiova, 107km SV de Sibiu, 139km V de Pitesti, 165km SE de Timisoara, 184km SE de Arad, 184km S de Cluj-Napoca, 201km V de Brasov, 214km E de Belgrade, 218km E de Zemun, 224km NE de Nis.

Cutremur în Gorj – Replici la fiecare oră, cea mai mare a avut magnitudine 4.3. UPDATE: INFP anunţă peste 160 de replici

Un număr de peste 200 de replici au urmat cutremurului de magnitudine 5,7 produs marţi în judeţul Gorj, cel mai mare în această zona seismică. Cutremurul anterior, de luni, a avut magnitudinea 5,2 și a avut 16 replici, cea mai mare având magnitudinea de 3,4.

Potrivit INCDFP, zona în care au avut loc aceste cutremure este cunoscută printr-o activitate seismică slab-moderată, cu evenimente cu magnitudine peste 5 foarte rare. Ultimul cutremur estimat cu magnitudinea de 5,2 a fost produs 1943.

„Cele două cutremure au fost resimţite pe o arie extinsă cuprinzând Oltenia, Banat, Hunedoara, partea de nord-est a Serbiei şi de nord-vest a Bulgariei. Efectele cutremurelor au scăzut semnificativ cu distanţa. Sistemul de tip dublet seismic înregistrat zilele acestea reprezintă cea mai intensă activare a zonei de când avem date despre această regiune”, subliniază INFP.

Ce au aflat seismologii după ce au studiat cutremurele toată noaptea: ”Nu s-a întâmplat în ultimii 200 de ani!”

Ce au aflat seismologii după ce au studiat cutremurele toată noaptea: ”Nu s-a întâmplat în ultimii 200 de ani!”

Mircea Radulian, directorul științific al INFP, a explicat cum s-au produs cutremurele puternice din România, zilele trecute, și ce s-ar putea întâmpla în perioada următoare.

”Este o zonă seismică cunoscută de noi, de seismologi. Are o activitate generală slabă și moderată de-a lungul timpului.

Ceea ce s-a întâmplat ieri și alaltăieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activități în zonă, este practic cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani, de când avem noi înregistrările.

Din acest punct de vedere a reprezentat o surpriză, deoarece calculele noastre indicau pentru această zonă o magnitudine maximă de 5,5. Deci practic s-a depășit această magnitudine și în același timp a fost și un șoc dublu, pentru că au fost două cutremure cu magnitudini mari, peste cinci.

S-a mai întâmplat o singură dată în istorie, cu vreo 80 de ani în urmă, în 1943, când în zonă a fost înregistrat un cutremur de 5,2. Este clar că a fost o intensificare pronunțată a activității și bineînțeles că această va schimba puțin harta de hazard seismic pentru această zonă. Pentru viitor vom avea în vedere cutremure mai mari decât cele pe care le știam noi. Cred că o magnitudine de până în 6 se va estima.

Cutremur cu magnitudine 5.7 în Oltenia, au căzut rafturi şi s-au zgâlţâit clădirile. Seismul s-a resimţit şi în Capitală

Aceste cutremure apar pe un fond pe care este foarte greu să îl previi. Se poate întâmpla, la un moment dat, să ai un cutremur mai mare într-o zonă, nu vorbesc acum de România, în care chiar nu sunt prevăzute”, a explicat Mircea Radulian