Cutremur cu magnitudine 5.1 în Texas, replică de 6,7 în Indonezia

Seismul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, iar epicentrul a fost stabilit la o distanţă de 151 de kilometri vest-sud-vest de oraşul Odessa din Texas

09 nov. 2023, 06:50
Cutremur cu magnitudine 5.1 în Texas, replică de 6,7 în Indonezia

Un cutremur cu magnitudinea 5,1 s-a produs miercuri în vestul statului american Texas, conform Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), transmite Reuters.

Seismul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, iar epicentrul a fost stabilit la o distanţă de 151 de kilometri vest-sud-vest de oraşul Odessa din Texas, potrivit EMSC.

Cutremurul s-a produs la ora 10:27 GMT, conform Centrului German de Cercetare în Geoştiinţe (GFZ), citat de agenţia Xinhua.

Încă un cutremur cu magnitudinea 6,7 a avut loc în Indonezia

Un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,7 a avut loc, miercuri seară, în estul Indoneziei, în largul Insulelor Moluce, la doar câteva ore după un prim seism cu magnitudinea 7,1 înregistrat în aceeaşi regiune, potrivit Serviciului american de prospectare geologică (USGS), citat de AFP, potrivit Agerpres.

Citește și Cutremur de 6,4 în Nepal, resimţit și în India la New Delhi

Noul seism, una dintre numeroasele replici ale cutremurului iniţial, s-a produs la ora locală 20:02 (13:02 GMT) la o adâncime de 10 kilometri şi la o distanţă de peste 300 de kilometri în raport cu cele mai apropiate regiuni costiere, a precizat USGS.

La fel ca în cazul seismului înregistrat puţin mai devreme în cursul zilei de miercuri, deocamdată nu au fost semnalate pagube materiale şi nici persoane rănite. De asemenea, nu a fost emisă o alertă de tsunami.

Epicentrul celui de-al doilea seism s-a aflat la peste 300 de kilometri distanţă de oraşul Tual şi la 330 de kilometri în raport cu insula Ambon.

Potrivit Agenţiei indoneziene de Meteorologie, Climatologie şi Geofizică, a fost vorba despre una dintre cele 23 de replici care au avut loc după primul seism.

Un prim seism foarte puternic, cu magnitudinea 7,1, a fost înregistrat la ora locală 11:53 (04:53 GMT) în aceeaşi regiune din estul Indoneziei, în largul Insulelor Moluce, şi tot la adâncimea de 10 kilometri.

Cutremur puternic înregistrat miercuri dimineață. Seismul a avut magnitudinea 6,9
Magnitudinea măsurată iniţial la 6,9 a fost revizuită în creştere – la 7,1 – de USGS. Nu au fost semnalate pagube materiale şi persoane rănite în urma primului seism, al cărui epicentru s-a aflat la 345 de kilometri de Insula Ambon.

Primul cutremur a fost resimţit în oraşul Saumlaki, de pe insula Tanimbar, şi ceva mai puţin pe insula Ambon, unde se află oraşul omonim, capitala provinciei Moluce, potrivit agenţiei indoneziene de geofizică (BMKG).

Indonezia cunoaşte o activitate seismică şi vulcanică frecventă datorită poziţionării sale în „Cercul de Foc al Pacificului”, o regiune în care mai multe plăci tectonice intră în coliziune.

În noiembrie 2022, un seism cu magnitudinea 5,6 a cauzat moartea a 602 de persoane pe insula indoneziană Java.

Seismul care a făcut cele mai multe victime în Indonezia, produs în largul insulei Sumatra pe 26 decembrie 2004, a cauzat peste 230.000 de decese în această ţară, precum şi în Sri Lanka, India şi Thailanda. Acel cutremur a provocat valuri gigantice, cu o înălţime de până la 30 de metri, pe ţărmul localităţii Banda Aceh, în nordul insulei Sumatra. A avut magnitudinea de 9,1.