Cutremur cu magnitudine 5.1. S-a simţit şi la vecini!

Un nou cutremur însemnat a lovit Turcia, după ce ultimul seism major a făcut peste 50.000 de victime.

03 mart. 2023, 20:22
Cutremur cu magnitudine 5.1. S-a simţit şi la vecini!

Seismul a avut loc la ora 2h53min UTC (ora locala 5h53min). Potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean si de Observatorul Seismologic Kandilli (Turcia), epicentrul seismului a fost localizat in provincia Kahramanmaraş, la 38 km Nord-Vest de orasul Kahramanmaraş,potrivit INFP.

Cutremur în România, cu o zi înainte de împlinirea a 46 de ani de la cutremurul din ’77

Cutremurul s-a produs la adancimea de 4 km si avut magnitudinea de 5,0 grade pe scara bazata pe moment seismic (magnitudinea locala 5,0).

Citește și: Câine husky, salvat după 23 de zile de la cutremurele care au devastat Turcia

Miscarea seismica a fost resimta in provincia Kahramanmaraş, dar si in Nord-Vestul Siriei. Peste 50.000 de oameni au murit in Turcia si Siria in urma seismelor devastatoare din 6 februarie (cu magnitudini moment de 7,8 si 7,5 grade).

Nicolae Noica: Protecția antiseismicã – o chestiune de siguranță națională pe care ar trebui sã o rezolvăm în timp

România este o ţară în care cutremurele de pământ de magnitudini mari se produc, statistic vorbind, cu o anumită ciclicitate, fapt ce ridică problema protecţiei antiseismice la nivel de chestiune politică şi de siguranţă naţională, a declarat prof. dr. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române.
El a subliniat că un cutremur afectează clădirile, dar, mai mult, distruge vieţile multor oameni şi distruge „capacitatea de a rezista la cutremure a altor clădiri”.

Nicolae Noica a apreciat faptul că actualul guvern a hotărât să constituie un comitet care să se ocupe de problema protecţiei seismice.
Specialistul a punctat că în România, fiind o ţară seismică, siguranţa la cutremure este „o problemă de siguranţă naţională” şi ea ar trebui rezolvată „în timp, nu din când în când să vorbim”.

Arafat: În caz de cutremur, nu se dă RoAlert pentru că s-ar crea panică

Populaţia din România nu este anunţată înainte de producerea cutremurelor, pentru că nu este pregătită şi s-ar crea panică, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

El a explicat, vineri, într-o conferinţă, că unii cetăţeni ar putea încerca să coboare pe scări, dacă ar fi anunţaţi că se produce un seism în câteva secunde.

Raed Arafat a atras atenţia că s-ar induce panică unei populaţii fără exerciţii frecvente în acest domeniu.

Mai mult, el a spus că se estimează că sunt 25 de secunde din momentul în care senzorul detectează un viitor cutremur şi până la producerea sa, însă nu întotdeauna acesta este intervalul şi că nu s-a avut în vedere timpul necesar pentru elaborarea şi transmiterea mesajului.

Raed Arafat a apreciat sistemele care, prin automatizare, pot întrerupe anumite procese, cum ar fi oprirea trenurilor care circulă.

În altă ordine de idei, el a semnalat că în situaţii de dezastru unii încearcă să creeze haos din varii motive.

„Ţintesc instituţiile care au un rol în domeniu, în timpul dezastrului. Dacă nu suntem solidari şi dacă încep lupte politice sau de altă natură sau de interese şi folosesc dezastrul că să realizeze un deziderat, altul decât a ajuta oamenii şi a-i salva, înseamnă că riscul de a se ajunge la un haos este foarte mare”, este de părere şeful DSU.

El a subliniat că nu trebuie propagate mesajele neverificate şi false şi a explicat că, pentru a raporta diverse situaţii în aplicaţia DSU, cetăţenii trebuie să se autentifice pentru a evita cazurile în care unele persoane vor să deruteze sau să creeze panică.

Raed Arafat a spus că dezastrele, fie că sunt cutremure, inundaţii sau alte fenomene meteo, se agravează, fapt ce necesită mai multă pregătire din partea autorităţilor şi a cetăţenilor.

„Fiecare persoană trebuie să ştie ce riscuri o ameninţă în zona în care trăieşte sau în zona în care merge, cum trebuie să fie pregătită, ce are de făcut în primă fază. Primii salvatori într-un cutremur sunt vecinii şi oamenii de la faţa locului şi poate să dureze chiar câteva ore până vezi primele forţe (…). Pregătirea trebuie să fie una a societăţii”, a adăugat şeful DSU.