CUTREMUR cu magnitudine 5.3 la o adâncime de doar 15 kilometri

Un cutremur de suprafaţă s-a produs vineri seară în largul insulelor Kurile, o zonă cunoscută pentru seismicitatea bogată.

02 iul. 2021, 23:05
CUTREMUR cu magnitudine 5.3 la o adâncime de doar 15 kilometri

Cutremur puternic vineri seară. În ziua de 02 Iulie 2021 la ora 20:38:29 (ora locală a României) s-a produs în KURIL ISLANDS un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.3, la adâncimea de 15km, anunţă INFP.

Insulele Kurile sunt un arhipelag situat la capătul estic al insulei japoneze Hokkaido. în 2020

Un cutremur cu magnitudinea 7,5 s-a produs anul trecut in largul Insulelor Kurile din Rusia, a anuntat Institutul american de geofizica (USGS). Potrivit USGS, epicentrul seismului a fost la 219 kilometri sud-sud-est de Severo-Kuril’sk, la o adancime de 56,7 de kilometri.

In insulele Kurile, in apropierea carora s-a produs cutremurul, autoritatile au demarat procedurile de evacuare a unui orasel cu 2.500 de locuitori, de teama unui tsunami, scrie Russia Today, dar acesta nu a fost de intensitate mare.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter a provocat panică în estul Turciei

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter a provocat vineri panică în Bingol, în estul Turciei, fără a se semnala victime sau pagube provocate de seism în acest oraş cu 160.000 de locuitori, informează EFE.

Cutremurul a avut loc la ora 18:28 GMT, iar epicentrul este situat în apropierea municipalităţii Kigi, provincia Bingol, potrivit datelor agenţiei turce de gestionare a dezastrelor AFAD. Mişcarea seismică a fost resimţită şi în provincii învecinate, precum Elazig sau Erzincan.

Cutremur puternic în Cuba. Mai multe imobile înalte din capitala Havana au fost evacuate
Întrucât epicentrul este situat într-o zonă rurală şi muntoasă, ar putea dura ore întregi până când se va afla dacă există persoane rănite sau afectate.

Cutremurele cu magnitudine până la 5 sunt relativ frecvente în Turcia şi, în mod normal, nu provoacă pagube.

Cu toate acestea, în ianuarie 2020, la aproximativ o sută de kilometri de zona afectată vineri, în provincia Elazig, s-a produs un cutremur cu magnitudinea 6,8 care a provocat 41 de morţi.

Românii se tem de cutremur. Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,89%

Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în mai 2021 cu 3,89%, ajungând la aproximativ 1,81 milioane, comparativ cu 1,74 milioane de poliţe PAD active la 31 mai 2020, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurări.

La 31 decembrie 2020 erau active 1,75 milioane de poliţe.

Potrivit PAID, la sfârşitul lunii mai, 75,2% dintre poliţele active la nivel naţional erau încheiate în mediul urban şi 24,8% în mediul rural, iar, în funcţie de tipul de locuinţă, 94,8% din poliţele PAD vizează locuinţele de tip A (cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) şi 5,2% locuinţele de tip B (cele cu pereţii exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic).

Un cutremur de intensitatea celui din 1977 ar face prăpăd în Bucureşti. Aproximativ 2.400 de clădiri sunt în pericol
Pe regiuni, cele mai multe poliţe active sunt în Transilvania (21,8% din total), Bucureşti (20,1%) şi Muntenia (18,51%), iar cele mai puţine – în Maramureş (3,11% din totalul poliţelor) şi Bucovina (3,42%).

PAID emite asigurările obligatorii pentru locuinţe din iulie 2010. Obiectivul principal al PAID este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren – a tuturor locuinţelor din România.

Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).