Cutremur cu magnitudine 5.3. Unde s-a simţit

Un cutremur de 7,3 pe scara Richter,cel mai mare din acest an, s-a produs în Japonia în luna martie. În urma seismului a fost emisă o alertă de tsunami.

29 mai 2022, 15:23
Cutremur cu magnitudine 5.3. Unde s-a simţit

Cutremur. În ziua de 29 Mai 2022, s-a produs în NEAR THE EAST COAST OF HONSHU, Japonia un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.3, la adâncimea de 50km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 40km SE de Katsuta, 41km SE de Hitachi-Naka, 45km SE de Mito, 51km SE de Hitachi, 72km E de Tsukuba, 79km NE de Sakura, 90km NE de Kashiwa, 96km NE de Chiba, 96km S de Iwaki, 97km E de Nagareyama, anunţă INFP.

Cutremur cu magnitudine 6,1. Autorităţile, în stare de alertă, ar putea urma replici
Un cutremur cu magnitudinea 6.0 s-a produs în largul coastei de est a Honshu, din Japonia, în urmă cu câteva zile. Un cutremur cu magnitudinea 6,0 s-a produs duminică în apropierea coastei de est a Honshu, principala insulă a Japoniei, a anunţat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC). Cutremurul a avut loc la o adâncime de 60 de kilometri, a precizat EMSC. Nu există informaţii privitoare la eventuale victime şi pagube.

Un cutremur de 7,3 pe scara Richter s-a produs în Japonia în luna martie. În urma seismului a fost emisă o alertă de tsunami.

O echipă de la Universitatea din Cambridge a creat prima hartă detaliată a misteriosului strat de roci care formează granița dintre nucleul Pământului și manta, un strat gros de rocă solidă suficient de fierbinte pentru a trece încet curenții de convecție la suprafață.

Este o descoperire științifică care ne-ar putea oferi o privire rară a ceea ce se ascunde adânc sub suprafața Pământului și poate chiar un răspuns cu privire la motivul pentru care unele zone, cum ar fi stânca găsită adânc sub insulele Hawaii, provoacă valurile de cutremur să încetinească.

„Dintre toate trăsăturile interioare adânci ale Pământului, acestea sunt cele mai fascinante și mai complexe”, a spus Zhi Li, student la Departamentul de Științe ale Pământului din Cambridge și autor principal al unei noi lucrări publicate în revista Nature Communications, într-un comunicat.

„Acum avem primele dovezi solide care arată structura lor internă – este o adevărată piatră de hotar în seismologia pământului adânc”, a adăugat Li.

Imagini de la al doilea cel mai mare cutremur din acest an, care a avut loc joi. Motocicliştii cad ca popicele oamenii aleargă disperaţi VIDEO

De obicei, cercetătorii studiază topografia interioară a Pământului folosind unde seismice de la cutremure. Dar aceste semnale pot deveni rapid dezordonate și greu de interpretat. Acum, datorită modelării computerizate de ultimă oră, Li și colegii au reușit să descopere structuri la scară kilometrică, la granița dintre miezul și mantaua planetei noastre.

Ei au descoperit că viteza undelor seismice a încetinit cu 40%, în timp ce treceau sub Hawaii, susținând teoriile conform cărora zona este mai bogată în fier decât zonele înconjurătoare, făcând-o mai densă și mai lentă, scrie Playtech.

„Este posibil ca acest material bogat în fier să fie o rămășiță a rocilor antice din istoria timpurie a Pământului sau chiar ca fierul să se scurgă din miez printr-un mijloc necunoscut”, a declarat șeful proiectului Sanne Cottaar, seismolog la Cambridge Earth Sciences, în declarație.
Aceste regiuni bogate în fier ar putea explica, de asemenea, întreaga activitate vulcanică ce are loc la suprafață în zone precum insulele Hawaii. Pe scurt, interiorul planetei noastre este plin de surprize și mult mai variabil decât am crezut.

Echipa caută acum să obțină o imagine la rezoluție și mai mare asupra altor buzunare de rocă din mantaua centrală și să descopere noi indicii despre evoluția planetei noastre.