Cutremur cu magnitudine 6.2

Un cutremur cu magnitudinea 6 a fost detectat în largul coastelor insulei indoneziene Sumatra, a raportat Institutului Seismologic al SUA (USGS), citat de AFP.

16 ian. 2023, 06:47
Cutremur cu magnitudine 6.2

Un cutremur cu magnitudinea 6.2 a avut loc, luni dimineaţă, în largul coastelor Indoneziei, la ora locală 05.29.

Epicentrul cutremurului este situat la aproximativ 48 de kilometri sud-sud-est de oraşul Singkil, în provincia indoneziană Aceh, la o adâncime de 48 de kilometri, a precizat USGS.

Deocamdatã, nu au fost raportate victime sau pagube importante.

Cutremur cu magnitudine 4.9. S-a simţit puternic în multe oraşe

Epicentrul seismului a fost la aproximativ 40 de kilometri sud-est de oraşul Singkil, în provincia Aceh, la o adâncime de 37 de kilometri.

Cutremurul a provocat panică, însă nu s-au semnalat victime. Seismul a fost „resimţit la Medan”, la aproximativ 120 de kilometri nord-nord-est de epicentru, a raportat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean.

Agenţia Indoneziană de Meteorologie, Climatologie şi Geofizică (BMKG) a atribuit cutremurului o magnitudine mai mare, de 6,2.

EXCLUSIV. Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre marele cutremur înainte de Revelion: „Nu a fost niciun seism mare în decembrie”

Indonezia cunoaşte o activitate seismică şi vulcanică frecventã datoritã poziţiei sale pe „Cercul de foc” al Pacificului, unde plăcile tectonice se ciocnesc. 

Pe 21 noiembrie, 602 de persoane au murit într-un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade care a zguduit provincia dens populată Java de Vest de pe insula principală Java.

Mai recent, un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs pe 10 ianuarie în largul Indoneziei şi Timorului de Est, de asemenea, în adâncimile oceanului. A rãnit o persoană şi a distrus cincisprezece case şi două şcoli, potrivit Agenţiei indoneziene de gestionare a dezastrelor (BNPB).

Seismul cel mai mortal din Indonezia, care a avut loc în largul Sumatra pe 26 decembrie 2004, a fãcut peste 230.000 de morţi pânã în Sri Lanka, India şi Thailanda şi a provocat valuri gigantice, ajungând pânã la 30 de metri înălţime pe malurile oraşului Banda Aceh, în nordul Sumatra. Avea magnitudinea 9,1.