Cutremur cu magnitudine peste 4 în Gorj. Alertă de la INFP, ar putea urma replici

Un cutremur cu magnitudinea 4.4 s-a produs marți seară la ora locală 23:30, în zona Drobeta Turnu Severin, conform datelor publicate de EMSC.

19 iul. 2023, 00:04
Cutremur cu magnitudine peste 4 în Gorj. Alertă de la INFP, ar putea urma replici

UPDATE. Un cutremur cu magnitudinea 4.2 s-a produs, marţi seară, în judeţul Gorj, la o adâncime de 8,6 kilometri, fiind urmat de două replici.
Potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, marţi, la ora 23:30:55 s-a produs în Oltenia, Gorj, un cutremur mediu, cu magnitudinea ml 4.2, la adâncimea de 8.6 kilometri.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, în Gorj au mai avut loc două cutremure, cu magnitudini de 2,7 şi 2,3, un altul producându-se în Muntenia, judeţul Călăraşi, cu magnitudinea de 2,6.

Cutremur în România. S-a mișcat din nou pământul în Gorj, în urmă cu aproximativ 10 minute, pentru câteva secunde. Cutremurul s-a simțit puternic, dar INFP încă nu a reușit să transmită magnitudinea. Unele aplicații arată că a fost de 4.4 grade.

Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 6 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 64 km nord de Drobeta-Turnu Severiv, 6 km vest de Târgu Jiu.

Cutremur puternic de 7,4 grade. A fost emisă alertă de tsunami. Imagini dramatice!

În 13 februarie 2023, în Gorj s-a produs un cutremur cu magnitudine 5.2, iar de atunci judeţul a fost zguduit de mii de cutremure de mai mică magnitudene.

În decurs de două luni de la cutremur, se înregistraseră peste 2.100 de cutremure, 36 dintre acestea având o magnitudine mai mare de 3.

Potrivit specialiştilor, energia eliberată de cutremure este convertită în unde seismice ce se propagă la suprafaţa Pământului, iar cantitatea de energie eliberată este proporţională cu magnitudinea lor.

 

”O creştere cu o unitate a magnitudinii înseamnă o creştere de 30 de ori a energiei eliberate. Un cutremur cu anumită magnitudine poate fi echivalent cu explozia subterană a unei anumite cantităţi de trinitrotoluen (TNT) sau a unei bombe nucleare. Energia unui cutremur se poate calcula folosind megatone de TNT ca unitate de energie. Bomba atomică de la Hiroshima a eliberat o cantitate de energie similară unui cutremur de magnitudine Mw=6”, au mai precizat specialiştii.

Potrivit acestora, aceste cutremure sunt de natură tectonică, seismicitatea din această zonă datorându-se tensiunilor acumulate la contactul dintre Platforma Moesică  Soluţiile planelor de falie sugerează că aceste şocuri sunt de tip faliere normală şi sunt produse de falii orientate NE-SV.

Cutremur după cutremur în România. Două seisme în Gorj în mai puţin de o oră
”Sectorul sudic al Carpaţilor Meridionali constă din mai multe blocuri tectonice mai mici, comparativ cu cel nordic, la nivelul crustei fiind mai multe sisteme de falii cu orientarea determinată de lanţul muntos. Conform studiilor, cutremurele moderate din anii 1912 şi 1963 au avut loc în Bazinul Haţegului, în intersecţia faliilor FSC-SHB-ZFR-Fcio”, a mai transmis INFP.

Instituţia explică faptul că numărul mare de replici înregistrate după cutremurele moderate din Gorj se datorează dezvoltării Reţelei Seismice Naţionale, care a permis o înregistrare şi o detectare mai precisă a cutremurelor şi microcutremurelor.

”Cu siguranţă că şi cutremurele moderate din trecut au fost urmate de multiple replici, dar acestea nu au fost înregistrate anterior din cauza absenţei instrumentelor de măsură şi a nivelului de înţelegere a fenomenului seismic”, se mai arată în comunicat.