Panică în zonele afectate deja de seisme! Cutremur cu magnitudine peste 5 în Turcia la o adâncime de doar 2 km

Turcia extinde ancheta cu privire la prăbuşirea clădirilor la cutremure. Bilanţul seismelor este de peste 50.000 de morţi în cele două ţări afectate, dar mişcările seismice continuă în fiecare zi.

27 feb. 2023, 11:20
Panică în zonele afectate deja de seisme! Cutremur cu magnitudine peste 5 în Turcia la o adâncime de doar 2 km

UPDATE CUTREMUR: Autoritățile spun că cel puțin o persoană a murit și 69 au fost rănite, luni, în urma cutremurului de 5,6 care a dus la prăbușirea unei fabrici în Kahramanmaras, regiunea care încă se resimte după cutremurele din 6 februarie, potrivit Aljazeera. Cutremurul cu magnitudinea de 5,6 grade a lovit estul Turciei, provocând moartea a cel puțin unei persoane și rănirea a zeci de persoane, iar unele clădiri avariate s-au prăbușit.

 

Cutremur cu magnitudine de moment 5.7 în Turcia, redus ulterior la o magnitudine de 5.2. Seismul s-a produs la o adâncime de doar 2 km în estul Turciei, într-o zonă deja afectată de seismele din ultimele săptămâni. Cutremurul s-a produs la ora 12:04, iar epicentrul a fost cartierul Yeșilyurt din Malatya.

Cutremur cu magnitudine peste 6, se aşteaptă replici
Turcia a arestat 184 de persoane suspectate că sunt responsabile de prăbuşirea clădirilor la cutremurele din această lună, iar ancheta a fost extinsă, a anunţat sâmbătă un ministru, potrivit Reuters.

Bilanţul deceselor după cutremurele din 6 februarie a ajuns noaptea trecută la 44.128 în Turcia, ceea ce înseamnă că numărul deceselor din Turcia şi Siria este acum de peste 50.000.

S-au prăbuşit sau au suferit daune grave peste 160.000 de clădiri în care se aflau 520.000 de apartamente. Ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag, a declarat că au fost anchetate peste 600 de persoane în legătură cu clădirile prăbuşite. Printre cei arestaţi se numără 79 de persoane responsabile de lucrările de construcţie, 74 de persoane care poartă responsabilitatea legală pentru clădiri, 13 proprietari şi 18 persoane care au făcut modificări la clădiri.

Crater uriaș apărut după cutremurele din ultimele zile. Pământul s-a prăbușit în apropierea caselor
În provincia Gaziantep, a fost arestat primarul districtului Nurdagi în caadrul aceleiaşi anchete. La aproape trei săptămâni de la dezastru, încă nu există un bilanţ final al deceselor după cutremure.

Un pompier care acţionează în Antakya spune că zilnic printre dărâmături se găsesc rămăşiţe umane. “Este foarte greu. Nu îi poţi spune unui om să îşi continue treaba dacă el scoate de acolo braţul unei persoane”, a explicat pompierul.

Aproape două milioane de oameni care au rămas fără locuinţe stau în corturi, în case-container şi în alte adăposturi amenajate pentru găzduirea sinistraţilor.

În zonele afectate au fost instalate peste 335.000 de corturi şi în 130 de locuri s-au constrit tabere cu case-container.

Grecia îşi fortifică graniţa pentru a bloca refugiaţii care sunt aşteptaţi în urma cutremurelor din Turcia şi Siria

Grecia a întărit controalele de-a lungul frontierei sale terestre şi maritime cu Turcia, aşteptându-se la un nou val de persoane care ar putea căuta refugiu în urma cutremurelor ce au devastat sud-estul Turciei şi nordul Siriei, relatează The Guardian. Sute de poliţişti de frontieră suplimentari au început să patruleze în weekend la graniţa terestră greco-turcă din regiunea Evros, în timp ce au fost intensificate măsurile de urgenţă pentru a stăvili fluxurile de imigranţi.

„Deplasarea în masă a milioane de oameni nu este o soluţie”, a declarat ministrul grec al migraţiei, Notis Mitarakis, subliniind necesitatea trimiterii la timp de ajutoare de urgenţă în Turcia şi Siria.

Este de aşteptat ca o parte dintre persoanele rămase fără adăpost în urma cutremurelor din 6 februarie – un dezastru care s-a soldat cu peste 50.000 de morţi – să înceapă să se îndrepte spre Europa în primăvară, dacă nu va sosi asistenţă umanitară, notează The Guardian.

Patrulele grecilor au fost întărite, după ce, în contextul discuţiilor despre Schengen, Mitarakis ceruse oricum o protecţie sporită a frontierelor continentului printr-o infrastructură de supraveghere consolidată şi garduri suplimentare.

La o conferinţă europeană privind gestionarea frontierelor, care a avut loc vineri în Grecia, el a promis că extinderea unui zid controversat de-a lungul frontierei terestre va continua, indiferent dacă va fi sau nu finanţat de UE. Bariera de 35 de kilometri lungime şi 5 metri înălţime ar urma să se dubleze până la sfârşitul anului. „Gardul va fi extins pe întreaga lungime a fluviului (Evros sau Mariţa – n.r.), astfel încât să putem proteja continentul european de fluxurile ilegale”, a declarat el.

Guvernul de centru-dreapta de la Atena a declarat, de asemenea, că va achiziţiona zeci de noi nave pentru paza de coastă, ca să patruleze insulele din Marea Egee care se află în faţa coastelor turceşti.

Având în vedere că agenţia de frontieră a UE, Frontex, a întărit, de asemenea, patrulele în Marea Egee, un număr tot mai mare de refugiaţi îşi riscă viaţa şi integritatea fizică ocolind insulele greceşti pentru a călători în ambarcaţiuni supraaglomerate din Turcia spre Italia. Zecile de refugiaţi, printre care şi un nou-născut, găsiţi morţi duminică după ce ambarcaţiunea lor a eşuat pe o mare agitată în largul Calabriei, îşi începuseră călătoria de pe coasta turcă.