Cutremur cu magnitudine peste 5. Oamenii au ieşit panicaţi pe străzi

Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a anunţat iniţial o magnitudine de 5,6, pe care a revizuit-o ulterior în scădere, la 5,2.

24 ian. 2022, 17:06
Cutremur cu magnitudine peste 5. Oamenii au ieşit panicaţi pe străzi

Un cutremur cu magnitudinea 5,3 s-a produs luni în sudul Haiti, conform Institutului american de geofizică (USGS), străzile din Les Cayes fiind inundate de locuitori panicaţi, la doar şase luni după un seism major care a avut loc în aceeaşi zonă, informează Reuters.

Epicentrul cutremurului a fost la 3 kilometri de Anse-a-Veau, în apropiere de oraşul Les Cayes, potrivit USGS.

Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC) a anunţat iniţial o magnitudine de 5,6, pe care a revizuit-o ulterior în scădere, la 5,2.

Un martor din Port-au-Prince consultat de Reuters a declarat că seismul a fost scurt dar puternic şi a fost resimţit în capitală.

”Este o panică generală în Les Cayes”, a declarat pentru Reuters un martor din acest oraş, adăugând că ”toţi elevii au ieşit pe străzi”.

Cutremur de suprafaţă în Italia. Oamenii au ieşit speriaţi pe străzi, traficul feroviar a fost oprit
Şeful Protecţiei Civile din Haiti, Jerry Chandler, a declarat într-un mesaj text că nu au fost raportate daune, precizând că sunt în desfăşurare operaţiuni pentru evaluarea efectelor seismului.

Peste 2.000 de persoane au murit în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,2 produs în august.

Un nou cutremur în zona Vrancea. Gheorghe Mărmureanu anunţă când vine marele seism în România
Mărmureanu zice că, în 2040, va avea loc un ”mare cutremur”. Efecte puternice în funcție de anotimp, epicentru, ”unde îi va prinde pe oameni, la muncă, acasă”

Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu, personalitate marcantă în tabloul cercetării românești din domeniul seismologiei, a oferit mai multe detalii, într-un interviu pentru DCNews, despre un „mare cutremur”, care ar urma să aibă loc, în România, în jurul anului 2040.

‘Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact.’, a declarat Prof. Dr. Ing. Mărmureanu.