Cutremur cu magnitudine peste 4 în Vrancea. Unde s-a simţit

Un cutremur de 4.2 grade s-a produs, vineri seară, în zona seismică Vrancea. Seismul a avut loc la o adâncime de 140 de kilometri.

10 sept. 2021, 20:38
Cutremur cu magnitudine peste 4 în Vrancea. Unde s-a simţit

Cutremur cu magnitudine peste 4 în Vrancea. Seismul s-a produs vineri seară, la ora 20:31:14 (ora locală a României), în ZONA SEISMICA VRANCEA,

Cutremur cu magnitudine peste 4 în Vrancea

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 64km E de Brasov, 76km NE de Ploiesti, 116km S de Bacau, 126km V de Braila, 127km V de Galati, 129km N de Bucuresti, 146km NE de Pitesti, 179km E de Sibiu, 194km N de Ruse, 198km SV de Iasi.

Tot vineri, 10 septembrie, a mai avut loc un cutremur de 2,3 grade pe scara Richter în ZONA SEISMICA FAGARAS-CAMPULUNG, ARGES.  Seismul s-a produs la ora 16.02, în apropierea următoarelor oraşe: 46km SV de Brasov, 61km N de Pitesti, 81km NV de Ploiesti, 93km SE de Sibiu, 127km NV de Bucuresti, 158km NE de Craiova, 179km N de Ruse, 190km SV de Bacau, 197km SE de Cluj-Napoca, 221km V de Braila.

Citeşte şi Cutremure consecutive, în România, joi dimineaţă. Seismele s-au produs la o adâncime foarte mică

Cutremur în România. Când va lovi marele seism

Directorul INFP, Constantin Ionescu, declara că un viitor mare seism nu poate fi prezis cu exactitate.

„Nu se poate estima, nu avem de unde să știm când vă fi următorul mare cutremur. Dumnezeu știe sau Vrancea știe când se va produce un cutremur. Pământul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaște, nu se pot face decât estimări foarte grosiere.

Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde ști deocamdată. Trebuie echipamente mult mai performante, cercetări foarte focusate pe anumite domenii că să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zona complexa din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur și a timpului când se vă produce”, spune directorul INFP.

Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu a declarat că nu ar trebui să ne pună pe gânduri evenimentele seismice, unele obișnuite ce nu depășesc sfera comunului. În ceea ce privește un cutremur de mari dimensiuni, Mărmureanu prevede că acesta ar putea avea loc în anul 2040.

„Vorbim de cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea şi 60 de astfel ce cutremure într-o lună, dar acest lucru nu înseamnă nimic. Nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un seism puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare.

Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, în 2040 cu aproximaţie de un an. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme din care fac parte şi cele din 1838 şi 1940″, a spus expertul.

Citeşte şi Nostradamus vine cu profeţii cutremurătoare pentru 2021: Războaie, cipuri și un cutremur devastator