Cutremur de 6.4 în Turcia, urmat de 90 de replici. Sunt morţi, răniţi şi clădiri prăbuşite

Replici ale cutremurelor puternice care au lovit luni Turcia. Sunt din njou victime, iar populaţia este panicată că ar urma şi alte seisme peste clădirile şi aşa şubrezite.

21 feb. 2023, 16:31
Cutremur de 6.4 în Turcia, urmat de 90 de replici. Sunt morţi, răniţi şi clădiri prăbuşite

Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 s-a produs în Turcia, în provicia Hatay, care a fost deja devastată de seria de seisme majore din 6 februarie şi a fost simţit şi în Siria, Egipt şi Liban. La scurt timp a urmat o replică de 5,8. Potrivit autorităților, șase persoane au murit şi peste 300 au fost rănite. Mai multe clădiri s-au prăbuşit.

Povestea cutremurătoare a lui Mustafa, bărbatul care a stat 11 zile sub ruine în Turcia: „Nu am crezut niciodată că voi ieși”

Şase persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea 6,4 produs luni seară în provincia Hatay din sudul Turciei, a anunţat marţi Agenţia guvernamentală pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD). După seismul de luni, circa 300 de persoane au fost spitalizate, dintre care 18 în stare gravă.

Acest nou seism, considerat o replică a primului, s-a produs la ora locală 20:04 (17:04 GMT), la 14 zile după primul cutremur şi a fost urmat de 90 de replici, dintre care una cu magnitudinea 5,8, potrivit AFAD.

A fost panică generală după noul val de cutremure din Turcia! O jurnalistă a început să plângă în timpul unui live VIDEO

Spitalul de stat din portul Iskenderum Port şi spitalul universitar Mustafa Kemal din Antakya au fost evacuate ca măsură de precauţie, a informat agenţia de presă DHA, iar pacienţii la terapie intensivă au fost transferaţi într-un spital de campanie. Centrul de coordonare al agenţiei Afad a fost şi el evacuat.

Turcia a decis duminică, la 14 zile de la cutremurul din 6 februarie, să înceteze operaţiunile de căutare şi salvare, cu excepţia celor mai afectate două provincii, Kahramanmaras şi Hatay, a anunţat AFAD, agenţia guvernamentală care se ocupă de astfel de acţiuni.

„În multe provincii, eforturile de căutare au fost finalizate. Ele continuă în provinciile Kahramanmaras şi Hatay, în aproximativ 40 de clădiri”, a declarat şeful AFAD, Unus Sezer.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 care a devastat sudul ţării şi nord-vestul Siriei s-a soldat cu 40.689 de decese numai în Turcia, potrivit ultimului bilanţ oficial publicat duminică de AFAD, la care se adaugă un număr însemnat de decese în Siria.

Vicepreşedintele turc Fuat Oktay a anunţat că 105.000 de clădiri s-au prăbuşit sau au fost grav avariate şi vor fi demolate.