Cutremur devastator: 215 morţi şi 28 de dispăruţi la ultimul bilanţ

Construcţia de locuinţe temporare pentru persoanele ale căror case au fost avariate de seismul puternic a început vineri, potrivit autorităţilor locale din Japonia.

12 ian. 2024, 18:11
Cutremur devastator: 215 morţi şi 28 de dispăruţi la ultimul bilanţ

Cutrmur în Japonia, urmat de multiple replici. Bilanţul deceselor în urma unei serii de cutremure puternice cu magnitudinea de până la 7,6 grade care au zguduit de Anul Nou prefectura Ishikawa din centrul Japoniei şi regiunile din apropierea acesteia a crescut vineri la 215 morţi, au anunţat media locale, transmite agenţia Xinhua.

Numărul persoanelor date dispărute a scăzut la 28 în cea mai afectată prefectură, Ishikawa, în timp ce cel puţin 577 de persoane au fost rănite în urma seriei de cutremure, a precizat postul public de televiziune NHK.

Dintre cele 215 victime, 14 nu au murit în mod direct în urma cutremurului, ci din cauza unor probleme de sănătate, în unele cazuri asociate cu stresul provocat de operaţiunile de evacuare, conform guvernului prefecturii Ishikawa.

Sofia Vicoveanca locuieşte într-un bloc cu bulină roşie care poate cădea la primul cutremur: „Păi, dacă e să mor de cutremur, uite treci pe stradă și îți ‘chică’ o cărămidă de nu știu unde în cap”
Construcţia de locuinţe temporare pentru persoanele ale căror case au fost avariate de seismul puternic a început vineri, potrivit autorităţilor locale.

Guvernul prefecturii construieşte 115 locuinţe improvizate în patru locaţii din Wajima şi Suzu, două oraşe puternic afectate de seism, urmând ca acestea să fie finalizate în decurs de o lună.

Între timp, premierul Fumio Kishida a declarat vineri că aproximativ 23.700 de unităţi de locuinţe de urgenţă au fost asigurate pentru persoanele ale căror case au fost avariate de cutremur.

Cutremur mare în Japonia: Aproape 50 de morţi şi peste 45.000 de locuinţe fără curent. Pericolul de tsunami se manţine
Kishida le-a cerut miniştrilor să ia măsuri prompte pentru ca persoanele care doresc să se mute în locuinţe de urgenţă să o poată face cât mai curând posibil şi a solicitat punerea la dispoziţie a unor spaţii de cazare suplimentare, cum ar fi hoteluri, pentru persoanele evacuate care stau în adăposturi improvizate.

Vineri, poşta din Japonia a reînceput să accepte colete destinate oraşelor Nanao, Shika şi Nakanoto din Ishikawa, în condiţiile în care lucrările de reparaţii la drumurile avariate avansează, iar sucursalele poştale din regiune dispun acum de spaţiu pentru depozitarea acestora.

Citeşte şi

Carmen Harra, predicții cumplite pentru România în 2024: „Va fi un cutremur mare, se va zgudui totul”