Cutremur mare în Japonia: Aproape 50 de morţi şi peste 45.000 de locuinţe fără curent. Pericolul de tsunami se manţine

Numărul victimelor cutremurelor din Japonia creşte pe măsură ce echipele de intervenţie reuşesc să ajungă în zonele cele mai afectate. Surse japoneze anunţă că în prezent sunt cel puţin 20 de cadavre, potrivit Sky News.

02 ian. 2024, 07:28
Cutremur mare în Japonia: Aproape 50 de morţi şi peste 45.000 de locuinţe fără curent. Pericolul de tsunami se manţine

UPDATE cutremur: Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, că România este alături de Japonia în aceste momente dificile, precum şi un mesaj de condoleanţe pentru apropiaţii victimelor cutremurelor care au lovit luni această ţară. De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de condoleanţe.

UPDATE: Numărul victimelor cutremurelor din Japonia crește pe măsură ce echipele de intervenție reușesc să ajungă în zonele cele mai afectate. Surse japoneze anunță că, în prezent, sunt cel puțin 48 de cadavre. Între timp, se înregistrează noi replici, ultima fiind de peste 5.

Cutremur în Japonia. Peste 45.700 de gospodării au rămas fără curent electric în prefectura Ishikawa din centrul Japoniei, după ce luni s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade, a anunţat marţi compania Hokuriku Electric Power.

Carmen Harra, predicții cumplite pentru România în 2024: „Va fi un cutremur mare, se va zgudui totul”

Cutremurul s-a soldat cu şase morţi în Ishikawa, iar zeci de persoane au fost rănite în alte patru prefecturi, printre care Toyama şi Niigata, a anunţat postul public de televiziune japonez NHK, citând spitale şi autorităţi locale, relatează CNN. În total, bilanţul victimelor etse mai mare de 20, anunţă presa.

Numărul morţilor ar putea creşte deoarece echipele de intervenţie sunt pe teren. Cutremurul cu magnitudinea de 7,6 s-a produs luni după-amiaza, ora Japoniei. Locuitorii din zonele de coastă au fost obligaţi să fugă spre zone mai înalte, deoarece au fost emise avertismente de tsunami.

Ministerul Apărării a trimis 1.000 de militari pentru a ajuta la eforturile de salvare şi recuperare, a declarat luni ministrul Apărării, Minoru Kihara, reporterilor. toate avizele de tsunami din Japonia au fost eliminate, potrivit site-ului Agenţiei meteorologice a ţării, marţi dimineaţă.

Avertizările au fost emise în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,5 care a lovit luni după-amiază centrul Japoniei.

Agenţia a emis imediat o alertă de tsunami de-a lungul regiunilor de coastă din vestul ţării, iar primele valuri au fost raportate ca lovind coasta puţin peste 10 minute mai târziu.

Cutremur cu magnitudine 7.5 de Anul Nou. A fost emisă alertă de tsunami VIDEO
Valuri tsunami de până la 1,2 metri au lovit o serie de zone de-a lungul coastei vestice a Japoniei. Avertizările de tsunami au fost ulterior eliminate.

În cadrul sistemului japonez de alertă de tsunami, valurile aşteptate mai mici de 1 metru intră sub incidenţa „recomandării de tsunami”, în timp ce valurile aşteptate până la 3 metri intră sub incidenţa „avertismentului de tsunami”, iar valurile aşteptate peste 5 metri intră sub incidenţa „avertismentului de tsunami major”.