UPDATE Cutremur devastator de 6,8 pe Richter în Maroc. Peste 2.000 de morți în urma seismului VIDEO

Un cutremur violent a avut loc noaptea trecută în Maroc. Peste 2.000 de persoane au murit și alte câteva sute sunt căutate printre dărămături.

10 sept. 2023, 14:00
UPDATE Cutremur devastator de 6,8 pe Richter în Maroc. Peste 2.000 de morți în urma seismului VIDEO
Cutremur devastator de 6,8 pe Richter în Maroc. Cel puțin 300 de oameni au murit VIDEO

Update.

Autoritățile au revenit cu bilanțul cutremurului de 6,8 grade pe Richter din Maroc. 2.012 persoane au decedat și 2. 059 sunt răniți.

Update. Bilanțul actualizat în urma cutremurului din Maron este de peste 1.000 de morți.

Update. Peste 800 de persoane au murit în urma cutremurului devastator din Maroc. Alte câteva sute sunt date dispărute. Autoritățile încearcă să îi găsească pe cei surprinși de seism.

Știre inițială

Cutremur devastator, noaptea trecută, în Maroc. Un seism de 6,8 grade pe scara Richter a zguduit puternic munții Atlas, provocând moartea a nu mai puțin 296 de persoane. Zeci de clădiri au fost puse la pământ, iar locuitorii și-au părăsit casele de frică. Ministerul de Interne din Maroc a raportat, ca un bilanț preliminar, aproape 300 de morți și peste 150 de răniți. De asemenea, foarte multe persoane sunt date dispărute și căutate printre ruine.

Citește și: Cutremur mare în urmă cu puţin timp, în Noua Zeelandă. Panică pe străzi, autorităţile sunt în alertă

Cutremur violent în Maroc, de 6,8 pe Richter

Seismul de aproape 7 pe scara Richter a lovit puternic zona muntoasă din Maroc, acolo unde au și murit cele mai multe persoane, potrivit unui oficial local. Zona greu accesibilă i-a făcut pe oameni să nu poată fugi prea rapid din calea mișcării telurice. Drumurile sunt blocate și imposibil de parcurs de salvatori, care așteaptă degajarea traseului pentru a putea ajunge la sinistrați.

„Conform unui bilanţ provizoriu, acest cutremur a dus la moartea a 296 de persoane în provinciile şi comunele al-Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua şi Taroudant”, a indicat Ministerul de Interne într-un comunicat de presă.

De asemenea, 153 de persoane au fost rănite şi internate în spital. Cutremurul a fost înregistrat la scurt timp după ora locală 23:00, la sud-vest de oraşul turistic Marrakech, la 320 de kilometri la sud de capitala Rabat, conform AFP.

Adâncimea cutremurului cu magnitudinea 6,8 pe scara Richter a fost estimată la 18,5 kilometri, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS). Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat, la rândul său, că seismul a avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richter şi că epicentrul său a fost situat în provincia Al-Haouz. În afară de Marrakech, seismul a fost simţit la Rabat, Casablanca şi Essaouira, semănând panică în rândul populaţiei.

Multe persoane au ieşit pe străzi, temându-se că li se vor prăbuşi casele, potrivit imaginilor postate pe reţelele de socializare. În fotografiile şi videoclipurile publicate de internauţi, pot fi văzute case distruse pe străzile oraşului vechi din Marrakech, dar şi autoturisme avariate de bucățile căzute din clădiri.

Specialiștii în domeniu au declarat că din anul 1900 nu au mai existat cutremure de 6 sau mai mari pe scara Richter pe o rază de 500 de kilometri de la zona afectată. Doar 9 cutremure de peste 5 au fost înregistrate de atunci și până acum în Maroc.

Citește și: Un nou cutremur major. Gheorghe Mărmureanu îi linişteşte pe români: „Nu urmează ceva mai rău”