Cutremur mare în urmă cu puţin timp, în Noua Zeelandă. Panică pe străzi, autorităţile sunt în alertă

Un cutremur cu magnitudine mare a fost raportat vineri după-amiază, potrivit Institutului Geologic al Statelor Unite (USGS).

08 sept. 2023, 16:27
Cutremur mare în urmă cu puţin timp, în Noua Zeelandă. Panică pe străzi, autorităţile sunt în alertă

Un cutremur cu 6,9 a zguduit vineri nord-vestul Insulelor Kermadec din Noua Zeelandă, a anunţat institutul de cercetare GNS Science din Noua Zeelandă, relatează Xinhua.

Un nou cutremur major. Gheorghe Mărmureanu îi linişteşte pe români: „Nu urmează ceva mai rău”

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 100 de kilometri, la ora locală 21:09 (09:09 GMT), a precizat institutul. Epicentrul cutremurului a fost înregistrat la aproximativ 705 kilometri nord-est de orașul Tauranga din Insula de Nord a Noii Zeelande, la o adâncime de 89,8 kilometri. În urma cutremurului nu a fost emisă nicio alertă de tsunami, potrivit agenției de presă Baha.

Nu au fost raportate persoane rănite sau daune materiale în urma seismului. Agenţia Naţională de Gestionare a Situaţiilor de Urgenţă a anunţat că nu există nicio ameninţare de tsunami din cauza cutremurului.

A fost cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul din Vrancea

Insulele Kermadec se află la aproximativ 900 km nord-est de oraşul Auckland şi nu are rezidenţi permanenţi. Situate pe marginea vestică a Gropii Kermadec, ele sunt formate din zeci de insule vulcanice şi se caracterizează prin niveluri ridicate de activităţi seismice şi vulcanice.

Un cutremur puternic cu o magnitudine de 4,5 grade pe scara Richter a lovit centrul Turciei vineri, 8 septembrie 2023, provocând panică și îngrijorare în regiune. Potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), seismul a avut loc la ora 05:02:59 (ora locală a României) și a fost localizat la o adâncime de 30 de kilometri sub suprafața Pământului.

Acest cutremur a avut un impact resimțit în două orașe importante din apropiere, generând teamă în rândul locuitorilor. Epicentrul seismului a fost situat la 61 de kilometri nord-vest de Kastamonu și la 85 de kilometri nord-est de Karabuk, conform INFP. Din fericire, până în acest moment, nu s-au raportat victime sau pagube semnificative.

Autoritățile turce și echipele de intervenție au fost alertate imediat și au început să evalueze situația. Cutremurele sunt relativ comune în această regiune, iar Turcia este situată într-o zonă seismică activă, astfel încât pregătirea și răspunsul la astfel de evenimente sunt esențiale pentru siguranța locuitorilor. Se monitorizează cu atenție evoluția situației, iar autoritățile îndeamnă oamenii să fie vigilenți și să urmeze recomandările de siguranță în cazul unor eventuale replici.