Cutremur în Bali! „Seismul a fost resimţit puternic timp de cinci secunde”

Cutremurele la adâncime mică provoacă în general pagube mai importante decât cele produse la distanţă mare de suprafaţă.                

16 oct. 2021, 09:32
Cutremur în Bali! „Seismul a fost resimţit puternic timp de cinci secunde”

Cutremur puternic în Bali. Trei persoane au murit şi şapte au fost rănite, sâmbătă, în urma unui cutremur pe insula turistică Bali, a anunţat agenţia care gestionează catastrofele, potrivit AFP.

Cutremur cu magnitudine 6.6 în Insulele Solomon

Seismul, cu magnitudine 4,8, a avut loc la o adâncime relativ slabă de 10 kilometri în nord-estul oraşului Banjar Wanasari.

Cutremurele la adâncime mică provoacă în general pagube mai importante decât cele produse la distanţă mare de suprafaţă.

Cutremur cu magnitudinea de 6,2 în Hawaii. Peste 20 de cutremure  şi blocuri de lavă pe insula La Palma

Două persoane au murit în regiunea Bangli. O alta în oraşul portuar Karangasem, au indicat autorităţile. Bilanţul victimelor nu ar trebui să crească, au precizat acestea.

 

„Cutremurul a fost resimţit puternic timp de cinci secunde”, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Abdul Muhari. „Oamenii s-au panicat şi au fugit din case atunci când a început”.

Indonezia se confruntă în mod regulat cu astfel de cutremure sau erupţii vulcanice din cauza poziţionării sale pe „centrua de foc” a Pacificului, unde plăcile tectonice intră în coliziune.

În ianuarie, o sută de persoane au murit din cauza unui seism de magnitudine 6,2 pe  insula Sulawesi, care a distrus numeroase clădiri din oraşul Mamuju.

Arhipelagul rămâne marcat de cutremurul din 26 decembrie 2004 cu magnitudine 9,1 în largul Insulei Sumatra, care a provocat un tsunami şi a ucis 220.000 de persoane în toată regiunea, dintre care doar 170.000 în Indonezia.

Cutremur şi în Polonia. Confotm INFP, în ziua de 16 Octombrie 2021, la ora 07:01:44 (ora locală a României), s-a produs în Polonia un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 5km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 90km NV de Wroclaw, 102km SV de Poznan, 175km NE de Dresden, 206km SE de Berlin, 209km NE de Prague, 210km SV de Bydgoszcz, 222km SE de Szczecin, 229km SV de Torun, 233km NV de Czestochowa, 234km V de Lodz.

De asemenea, sâmbătă dimineaţă,  la ora 05:02:10 (ora locală a României), s-a produs în Insulele KURILE  un cutremur semnificativ cu magnitudinea mb 5.2, la adâncimea de 140 km.