Cutremur în guvernul Marii Britanii, ministrul Finanţelor a fost demis. Premierul va renunţa la o parte din măsurile economice anunţate

Ministrul Finanţelor din Marea Britanie, Kwasi Kwarteng, a confirmat vineri că a fost demis de premierul Liz Truss, la mai puţin de şase săptămâni de la numirea sa în funcţie.

14 oct. 2022, 16:40
Cutremur în guvernul Marii Britanii, ministrul Finanţelor a fost demis. Premierul va renunţa la o parte din măsurile economice anunţate

„Mi-aţi cerut să demisionez din postul de cancelar al Trezoreriei. Am acceptat”, a scris Kwasi Kwarteng într-o scrisoare către premierul Liz Truss, publicată pe contul său de Twitter.

Cotidianul The Times susţine că Jeremy Hunt, fost ministru britanic al Afacerilor Externe, a fost numit în postul de ministru de Finanţe. Anunţul oficial ar urma să fie făcut în scurt timp de premierul Liz Truss.

Demiterea lui Kwasi Kwarteng vine înaintea unei conferinţe de presă a premierului britanic, la care Liz Truss ar urma să anunţe în mod public renunţarea la o parte din măsurile din pachetul economic controversat pe care l-a prezentat la finele lunii trecute. Printre altele, Liz Truss ar urma să anunţe că va păstra, în cele din urmă, planul predecesorului său, Boris Johnson, de a majora impozitul pe companii de la 19% până la 25%, potrivit mass media britanice.

Citeşte şi Vremurile bune produc lideri slabi. Politicienii spun lucruri trăsnite, idei halucinante ale oamenilor de stat pentru ieşirea din criză

În data de 23 septembrie, premierul Liz Truss şi ministrul de Finanţe, Kwasi Kwarteng, au prezentat cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, diminuând povara fiscală atât pentru angajaţi cât şi pentru companii, şi în paralel au anunţat o creştere semnificativă a împrumuturilor, totul în încercarea de a stimula potenţialul economiei de creştere pe termen lung.

Însă acest plan a declanşat o criză de încredere în Guvernul britanic, afectând valoarea lirei sterline şi preţul obligaţiunilor guvernamentale, astfel încât Banca Angliei a fost nevoită să intervină pe piaţă pentru a evita prăbuşirea fondurilor de pensii.

Citeşte şi Marea Britanie a anunțat cea mai mare reducere de taxe din ultimii 50 de ani, pentru accelerarea creșterii economice. Primele măsuri care vor intra în vigoare din 2023

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional şi agenţia de rating Moody’s au criticat la rândul lor strategia fiscală a Guvernului britanic. „Având în vedere presiunile inflaţioniste ridicate din multe ţări, inclusiv din Marea Britanie, nu recomandăm la acest moment un pachet de măsuri fiscale amplu şi neţintit, deoarece este important ca politica fiscală să nu acţioneze în contradicţie cu obiectivele politicii monetare”, a declarat un purtător de cuvânt de la FMI, citat de BBC.