Vremurile bune produc lideri slabi. Politicienii spun lucruri trăsnite, idei halucinante ale oamenilor de stat pentru ieşirea din criză

Apropierea crizei scoate la iveală cele mai năstruşnice idei din minţile politicienilor, care, erijându-se în salvatorii planetei nu mai fac diferenţa între ridicol şi normalitate.

26 sept. 2022, 19:43
Vremurile bune produc lideri slabi. Politicienii spun lucruri trăsnite, idei halucinante ale oamenilor de stat pentru ieşirea din criză

În timp ce guvernele încearcă din răsputeri să găsească soluţii de răspuns la suferinţele economice şi sociale ce vor urma, unii politicieni ies în faţă cu, ceea ce cred ei, a fi ieşirea din impas.

De multe ori idelile lor, deşi exprimate public şi cu voce tare, eşuează la lada de gunoi, iar dacă unele astfel de viziuni sunt rodul prostiei sau ignoranţei, unele sunt clar cu interes. Semn că foarte probabil politicienii de azi sunt în mare măsură responsabili de abisul în care Europa se afundă.

Exemplar în acest sens este ministrul Economiei din Germania, Robert Habeck. Cum pregătirea sa profesională nu îl putea recomanda pentru această funcţie, el cu siguranţă fost propulsat politic în caruselul guvernamental de la Berlin. La o emisiune transmisă de ARD, postul naţional de televiziune, el a rostit o gogomănie care dacă ar fi luată în serios i-ar face pe nemţi să emigreze. Astfel, el a susţinut, nici mai mult nici mai puţin decât că e ok ca firmele germane să întrerupă producţia în această iarnă, dacă nu au gaze sau nu-şi pot permite să le plătească, urmând să o reia la primavară.

Citeşte şi Florin Cîţu, scenariu sumbru: „Urmează o criză economică cel puţin la fel de dură că cea din perioada 2009-2012”

În aceeaşi notă se situează ministrul belgian al Energiei. Ţara sa a închis vineri un reactor nuclear care producea 10% din total energie consumată, adică 1000 MWh ora. El a justificat închiderea centralelor nucleare, înainte de termen, susținând ca acest lucru împiedică utilizarea pentru a crea arme nucleare. Asta în condiţiile în care Belgia a funcţionat 35 de ani cu 50% din energia necesară produsă de nuclear.

Nici noii politicieni din Regatul Unit nu sunt mai breji. „Noul ministru de Finanţe britanic, Kwasi Kwarteng, este un semi-junior care a pus deja lira aproape la egalitate cu dolarul american, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, după ce a anunţat vineri reduceri de taxe şi noi împrumuturi pentru a compensa banii care nu mai vin la buget. Este cea mai amplă schimbare făcută de un ministru de Finanţe britanic din ultimii 50 de ani„, remarcă Orlando Nicoară, într-o postare pe Facebook.

Nici nu-i de mirare, în condiţiile în care „Mark Fullbrook, şeful de cabinet al noului premier britanic, este platit de guvern pe firmă. Nu doar ca nu are „carte de munca” dar e plătit pe firma cu care făcea lobby înainte de a primi această functie„.

Citeşte şi „Doctorul Dezastrului” anunță o criză fără precedent: ”Ce e mai rău acum urmează. Nu faceți credite lungi și economisiți”

„Vremurile bune chiar produc lideri slabi. Nu sunt la nivelul lui Danut Andrusca (n.red. – fost ministru al Economiei, în guvernul Dăncilă) „al nostru” dar se chinuie sa-l ajunga”, concluzionează Orlando Nicoară.